Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Obavijest za osiguranike koji su prijavljeni na dobrovoljno osiguranje PDF Ispis E-mail

Obavještavamo osiguranike koji su prijavljeni na dragovoljno osiguranje da obvezno kod plaćanja doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje upisuju u polje vrsta prihoda 712194.

 
Isplata mirovina za travanj. 6 svibnja, mirovine povećane za 3,5% PDF Ispis E-mail

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je, na današnjoj telefonskoj sjednici, odluku o usklađivanju mirovina u skladu s odredbama članka 79. Zakona o MIO/PIO. Tom odlukom, sve mirovine s izuzetkom najviših i mirovina ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 01.01.2019 godine.


Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su najniže i zajamčene mirovine ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.



Korisnicima mirovina ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branilaca domovinskog rata, a prema odredbama navedenog zakona, mirovina će biti usklađene za 1,6% s primjenom od 01.01.2019 godine, s izuzetkom minimalnih mirovina koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.



Pored povećanih mirovina za mjesec travanj, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak 6. svibnja, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane mirovine za prva tri mjeseca.



Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za travanj i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 milijuna KM.

 
Opći bod za obračun mirovina povećan na 14.50 KM PDF Ispis E-mail

Vlada Federacije BiH danas je dala saglasnost na usklađenu novu i veću vrijednost općeg boda za obračun mirovina u 2019. godini u visini od 14,50 KM, koji će biti primjenjivan za sve koji u FBiH budu umirovljeni u ovoj godini.


Prema članu 78. stav 1. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH, vrijednost općeg boda se od 1.1.2019. godine usklađuje prema procentu porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini.


Na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku, prosječna bruto plaća je u 2018. u odnosu na 2017. godinu povećana za 3,6 posto. Nakon što se na usvojenu vrijednost općeg boda od 14 KM primjeni procenat usklađivanja od 3,6 posto, izračunata usklađena vrijednost općeg boda za 2019. godinu iznosi 14,50 KM (14 KM x 1,036).


Visina starosne mirovine određuje se tako što se lični bodovi osiguranika pomnože sa vrijednošću općeg boda na dan ostvarivanja prava.

 
Mirovine za ožujak, 5 travnja PDF Ispis E-mail

Sukladno Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, isplata mirovina za mjesec ožujak, započet će u petak 5. travnja 2019. godine.



Iznosi mirovine ostaju isti kao i prethodni mjesec što znači da  najniža mirovina iznosi 359,20 KM, zajamčena 450,12 KM, a najviša 2.174,48 KM.

 


Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za ožujak, s uračunatim troškovima, iznosi oko 180 milijuna KM.

 
Održani radni sastanci predstavnika FZ MIO/PIO i Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore PDF Ispis E-mail

U razdoblju od 25. do 28.ožujka 2019. godine u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje, u Mostaru i Sarajevu su održani radni sastanci predstavnika Federalnog zavoda za mio/pio i predstavnika Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore u svezi međusobnih obveza i potraživanja po osnovu odštetnih zahtjeva  nastalih u postupku preračuna mirovina primjenom čl.42. Sporazuma između BiH i SRJ o socijalnom osiguranju.


Utvrđena su  obostrana potraživanja, odnosno dugovanja nositelja osiguranja te postignut dogovor oko rješavanja istih.

Također, ovom prilikom  su nositelji osiguranja razmijenili  informacije o pozitivnim pravnim propisima iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u obje države, kao i požurnice odnosno urgencije za rješavanje postupaka u skladu sa odredbama Sporazuma.


Radni sastanci su protekli u radnoj i prijateljskoj atmosferi uz razmjenu podataka koja će doprinijeti  boljoj  i efikasnijoj budućoj suradnji oba nositelja osiguranja.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 10 od 68