Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Ustavni sud odbio zahtjev Kluba poslanika srpskog naroda PDF Ispis E-mail


24. maj 2013. godine - Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas na 80. Plenarnoj sjednici je odbio je zahtjev Kluba poslanika srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se, između ostalog, zahtijeva utvrđivanje neustavnosti Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine zato što on ne propisuje pravo umirovljenicima koji su se s teritorije Federacije BiH raselili u Republiku Srpsku tokom rata, a koji se nakon rata nisu vratili na teritoriju Federacije BiH, nego i dalje žive u Republici Srpskoj, da podnesu zahtjev za mirovinu kod nositelja osiguranja u Federaciji BiH.


Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da je Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju («Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ br. 29/98, 49/00, 32/01, 61/02, 73/05, 59/06, 4/09 i 55/12) u odnosu na navode iz zahtjeva Kluba poslanika srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.


Ova odluka suda je s naše strane očekivana, jer smatramo da je Zakon u potpunosti u skladu sa Ustavom, te u skladu s odredbama presude suda u Strasbourgu. Ovo je još jedan u nizu dokaza da FZ MIO/PIO svoje djelovanje u svakom pogledu temelji isključivo na Zakonu i Ustavu.