Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Umirovljenici ne mogu biti jamci u mikrokreditnim organizacijama PDF Ispis E-mail

Zbog brojnih upita građana i predstavnika medija o nemogućnosti umirovljenika da budu jamci za kredite kod mikrokreditnih organizacija, potrebnim smatramo kazati sljedeće:

 

U cilju zaštite korisnika prava na mirovine i djelatnika Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje sačinjeni su novi ugovori između Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje i mikrokreditnih organizacija po kojima je usuglašeno da Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje neće ovjeravati administrativne zabrane korisnicima mirovina i uposlenicima Federalnog zavoda u svojstvu jamaca po kreditu. Istovremeno, mirkokreditne organizacije neće zahtijevati da korisnici prava na mirovinu i djelatnici Zavoda dostavljaju ovjerene administrativne zabrane kao jamci po kreditu.

 

Drugim riječima, umirovljenici i djelatnici Federalnog zavoda ne mogu biti jamci po kreditima kod mikrokreditnih organizacija. Istovremeno, umirovljenici i djelatnici Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje mogu biti nositelji kreditnog zaduženja.

 

Ugovori se odnose samo na mikrokreditne organizacije. U bankama sve ostaje kao i do sada. 

 

Povod svemu su brojni primjeri prevara i zloporaba, čime su ponajviše bili oštećeni sami umirovljenici koji su nebrojeno puta kao jamci bili izigrani te su vraćali tuđa kreditna zaduženja. Sklapanje ovakvih ugovora, s čim se počelo u srpnju prošle godine, dogovarano je i s umirovljeničkim udruženjima.

 

Ured za odnose s javnošću