Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Obuka za djelatnike zavoda PDF Ispis E-mail

U prostorijama Federalnog zavoda MIO/PIO u Sarajevu održana je trening - prezentacija Jedinstvenog sustava registracije, kontrole i naplate doprinosa za radnike Zavoda.

Jedinstveni sistem, koji 1.januara 2011. počinje funkcionisati pri Poreznoj upravi FBiH, dio je procesa modernizacije Porezne uprave, a objedinjuje registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa u jednoj instituciji.

Dosadašnja praksa da je za prijavu na socijalno osiguranje određeni poslodavac morao otići na tri adrese (Poreznu upravu, MIO/PIO, Zdravstveno osiguranje) od 1. januara prestaje, te će se sav taj posao završavati na jednome mjestu, u Poreznoj upravi.

Kako će Porezna uprava biti mjerodavna za dio poslova koji su se do sada obavljali u FZ MIO/PIO, radnici Zavoda upoznati su sa svojim budućim poslovima i obavezama.

Ocjenjeno je da je uvođenje Jedinstvenog sustava nepohodno te da bi od toga svi trebali imati dugoročnu korist.

Prije svega, poslodavcima se olakšava način prijave te im se smanjuju troškovi iste, a  s druge strane, povećava se stepen kontrole naplate doprinosa.

U konačnici, rezultat bi trebao biti povećana naplata doprinosa (dugoročne procjene su između 8 i 16 posto povećanje naplate doprinosa), kao i lakša i učinkovitija kontrola naplate, te sankcioniranje onih koji ne poštuju zakonske odredbe u tom smislu.

Prezentaciji su nazočili, pored radnika i zamjenik direktora Zavoda Ivan Rogić, savjetnik Sulejman Garib, te članovi TAF projekta predvođeni gospodinom Pedrom Valdesom.