Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Obavijest za osiguranike koji su prijavljeni na dobrovoljno osiguranje PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo osiguranike koji su prijavljeni na dobrovoljno osiguranje da obavezno kod plaćanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje upisuju u polje vrsta prihoda 712194.

 
Isplata penzija za april, 6. maja, penzije povećane za 3,5% PDF Štampaj E-mail

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je, na današnjoj telefonskoj sjednici, odluku o usklađivanju penzija u skladu s odredbama člana 79. Zakona o MIO/PIO. Tom odlukom, sve penzije s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 01.01.2019 godine.


Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, penzije će biti usklađene za 1,6% s primjenom od 01.01.2019 godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.Pored povećanih penzija za mjesec april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak 6. maja, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca.Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 miliona KM.

 
Vrijednost općeg boda za penzije povećana na 14,50 KM PDF Štampaj E-mail

Vlada Federacije BiH danas je dala saglasnost na usklađenu novu i veću vrijednost općeg boda za obračun penzija u 2019. godini u visini od 14,50 KM, koji će biti primjenjivan za sve koji u FBiH budu penzionisani u ovoj godini.


Prema članu 78. stav 1. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, vrijednost općeg boda se od 1.1.2019. godine usklađuje prema procentu porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini.


Na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku, prosječna bruto plaća je u 2018. u odnosu na 2017. godinu povećana za 3,6 posto. Nakon što se na usvojenu vrijednost općeg boda od 14 KM primjeni procenat usklađivanja od 3,6 posto, izračunata usklađena vrijednost općeg boda za 2019. godinu iznosi 14,50 KM (14 KM x 1,036).


Visina starosne penzije određuje se tako što se lični bodovi osiguranika pomnože sa vrijednošću općeg boda na dan ostvarivanja prava. 
Penzije za mart, 5 aprila PDF Štampaj E-mail

Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, isplata penzija za mjesec mart počet će u petak 5. aprila 2019. godine.

 


Iznosi penzije ostaju isti kao i prethodni mjesec što znači da najniža penzija iznosi 359,20 KM, zajamčena 450,12 KM, a najviša 2.174,48 KM.

 


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mart, s uračunatim troškovima, iznose oko 180 miliona KM.

 
Održani radni sastanci predstavnika FZ MIO/PIO i Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore PDF Štampaj E-mail

U periodu od 25. do 28. marta 2019. godine u prostorijama Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u Mostaru i Sarajevu su održani radni sastanci predstavnika Federalnog zavoda za MIO/PIO i predstavnika Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore vezano za međusobne obaveze i potraživanja po osnovu odštetnih zahtjeva nastalih u postupku preračuna penzija primjenom čl.42. Sporazuma između BiH i SRJ o socijalnom osiguranju.


Utvrđena su obostrana potraživanja, odnosno dugovanja nositelja osiguranja te postignut dogovor oko rješavanja istih.

Također, ovom prilikom  su nositelji osiguranja razmijenili  informacije o pozitivnim pravnim propisima iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u obje države, kao i požurnice odnosno urgencije za rješavanje postupaka u skladu sa odredbama Sporazuma.


Radni sastanci su protekli u radnoj i prijateljskoj atmosferi uz razmjenu podataka koja će doprinijeti  boljoj  i efikasnijoj budućoj suradnji oba nositelja osiguranja.

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 10 od 68