Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Penzije za april, 4. maja PDF Štampaj E-mail

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je, na današnjoj sjednici, odluku o akontativnom usklađivanju penzija, a u skladu s odredbama članka 79. Zakona o MIO/PIO. Tom odlukom, sve penzije ,s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2018 godini povećat će se za 3,5 posto.


Odlukom o akontativnom usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2018. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto. Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija će biti izvršeno sljedećeg mjeseca, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.


Pored povećanih penzija za april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u petak 4. maja, dobiti i razliku između isplaćene penzije za mart i uvećane penzije.


Odluka o akontativnom usklađivanju penzija donesena je zbog činjenice da statistički pokazatelji o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni.


Današnja odluka Upravnog odbora FZ MIO/PIO bit će dostavljena na izjašnjenje Vladi Federacije BiH.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike penzija za mart, s uračunatim troškovima, iznose oko 170 miliona KM.

 
Potvrda o životu PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo sve penzionere sa prebivalištem van FBiH koji su dužni da pošalju potvrdu o životu do kraja godine da istu preuzmu sa web stranice te da je popunjenu i ovjerenu pošalju SAMO POŠTOM (original), na adresu nadležne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj penzijskog osiguranja u inostranstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika penzije
- notar
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu penzionera (ako je penzioner tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge penzionera,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane. Potvrdu o životu nije potrebno printati u boji.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate penzije.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu!


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE

 
Isplata penzija za mjesec mart počinje 5. aprila, povećanje penzija za 106.208 korisnika PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec mart počet će u četvrtak 5. aprila 2018. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO, održanoj u Sarajevu 28.3.2018. godine.


Obzirom da je od 01. marta 2018. godine u primjeni novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, isplata penzija uz primjenu isplatnog koeficijenta, po članu 51 do nedavno važećeg zakona, više nije u primjeni.


Način i iznos isplate penzija za mjesec mart 2018 godine., odnosno u prvom mjesecu primjene novog Zakona o PIO/MIO izvršit će se svim korisnicima u dostignutom iznosu posljednje isplaćene penzije.

Iznos penzije usklađene sa posljednjim koeficijentom prije stupanja na snagu ovog Zakona postaje zakonski iznos penzije, a dalje će se usklađivati po odredbama novog Zakona. To znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome  najniža penzija iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174,48 KM.


Za prvi mjesec primjene novog Zakona o PIO, a u isplati penzija za mart 2018. godinu, previđeno je jednokratno povećanje penzija dijelu korisnika, a prema članu 140 novog Zakona o PIO, i to:

- korisnicima penzija, koji su prava ostvarili do 31.07.1998 godine, zakonski iznos penzije, po Zakonu o PIO/MIO vežećem do 28.2.2018.godine., se povećava za 10% i na tako uvećan iznos se primjenjuje isplatni koeficijent po članu 51 prethodnog zakona,

- dok se korisnicima koji su ostvarili svoja prava od 1.08.1998 do 31.12.2007 zakonski iznos penzije, po zakonu o PIO primjenjivanom do 28.2.2018.godine., se povećava za 5%, i taj iznos se množi sa sa posljednjim isplatnim koeficijentom po članu 51 dosadašnjeg zakona.


Za mjesec mart povećanje penzija od 10% i 5% će dobiti ukupno 106.208 korisnika, za što su potrebna dodatna sredstva u iznosu od 2.897.725 KM.

Po objavi koeficijenata rasta potrošačkih cijena i BDP, iza 15 aprila, sve penzije za mart, će biti usklađene sukladno članu 79 Zakona o PIO, a isplata razlike za mart, uz uvećanu penziju za april će biti izvršena 5.5.2018.godine.

Sukladno članu 79, stav dva, bilo redovno bilo vanredno usklađene penzije, neće moći preći iznos najviše penzije: 2.174,48 KM.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec mart, s uračunatim troškovima, iznose oko 168 miliona KM.

 
Premijer Federacije BiH posjetio Federalni zavod MIO/PIO PDF Štampaj E-mail

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je Federalni zavod MIO/PIO, gdje se sastao sa direktorom Federalnog zavoda Zijadom Krnjićem, zamjenikom direktora Ivanom Rogićem i  savjetnicom Nerminom Vučković.

Sastanku su također prisustvovali predstavnici penzionera Omer Omerefendić te Mehmedalija Rapa.

 

Cilj ovog sastanka je bio sagledavanje načina implementacije novog Zakon o PIO, te da se otklone moguće poteškoće ukoliko takve postoje.


 

Nakon sastanka Premijer Vlade FBiH i direktor zavoda su se obratili novinarima te upoznali javnost sa dinamikom implementacije novog Zakona kao i samim prednostima koje donosi novi Zakon.

Istaknuto je da će novim Zakonom o PIO-u 54.785 penzionera dobiti povećanje od deset posto dok će 53.454 penzionera narednog mjeseca dobiti povećanje od 5%. Na to će do kraja godine biti utrošeno 34 miliona i 969 hiljada KM.


Kazano je također da Zakon predviđa usklađivanje penzija svakog 15. aprila, što znači da će prilikom isplate u mjesecu maju svi korisnici dobiti povećanje za cca 2,5%.


Premijer je također napomenuo da novi Zakon donosi novi način obračuna penzija baziran na bodovnom sistemu, da Vlada FBiH postaje jamac isplate penzija prelaskom na trezorski način poslovanja kao i novine poput uvođenja naknade za troškove pogreba i banjskog liječenja za penzionere.
 
Održani međunarodni savjetodavni dani u Hrvatskoj PDF Štampaj E-mail

U Područnom uredu  Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje u Splitu, 6. i 7. marta održani su  savjetodavni dani predstavnika nositelja osiguranja Bosne i Hercegovine (Federalnog zavoda MIO/PIO i  Fonda PIO Republike Srpske) i R. Hrvatske (HZMO) s osiguranicima i korisnicima penzijskih primanja. Svrha savjetodavnih dana je  pružanje  neposredne pravne pomoći kao i  informacija  koje se odnose na uslove ostvarivanja prava na penziju po novom Zakonu o penzijskom  i invalidskom osiguranju u Federaciji BiH koji je stupio na snagu 01.03.2018. godine.

 

Pored samih uslova ostvarivanja prava interes korisnika i osiguranika bazirao se i na postupku ostvarivanja prava kao i na novom načinu izračuna penzije, isplate davanja, potvrde staža i ostalim pitanjima iz oblasti ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

 

Kako su korisnici i osiguranici  imali mogućnost na licu mjesta dobiti sve potrebne informacije od strane stručnih osoba iz triju nositelja osiguranja njihov odziv je bio očekivano velik, a interes prvenstveno vezan za prava i načine ostvarivanja prava prema odredbama novog zakona koji je odnedavno na snazi u Federaciji BiH.

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 55