Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Potvrda o životu PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo sve penzionere sa prebivalištem van FBiH (izuzev korisnika sa prebivalištem u R. Hrvatskoj i entetitetu RS) koji su dužni da pošalju potvrdu o životu do kraja godine da istu preuzmu sa web stranice te da je popunjenu i ovjerenu pošalju SAMO POŠTOM (original), na adresu nadležne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj penzijskog osiguranja u inostranstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika penzije
- notar
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu penzionera (ako je penzioner tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge penzionera,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane. Potvrdu o životu nije potrebno printati u boji.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate penzije.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu!


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE


Korisnici iz Hrvatske i entiteta RS više ne moraju slati potvrde o životu

 
OBAVIJEST „ o potvrdama o životu“ za 2018 godinu korisnicima penzija Federalnog zavoda za MIO/PIO sa prebivalištem u BiH entitetu Republici Srpskoj i u R. Hrvatskoj PDF Štampaj E-mail


Obavještavamo korisnike penzije Federalnog zavoda MIO/PIO, koji imaju prebivalište na području bih entiteta Republike Srpske i prebivalište u Republici Hrvatskoj,  da nisu obavezni Federalnom zavodu dostavljati potvrde o životu.Naime, Federalni zavod za MIO/PIO preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) elektronski redovno razmjenjuje podatke o činjenici smrti svojih korisnika sa prebivalištem u BiH.


Za korisnike penzije Federalnog zavoda koji imaju prebivalište na području Republike Hrvatske činjenica smrti utvrđuje se elektronskom razmjenom podataka sa Hrvatskim zavodom za penzijsko osiguranje (HZMO), zbog čega  korisnici Zavoda sa prebivalištem u Republici Hrvatskoj nisu obavezni slati potvrde o životu.Izuzetak su korisnici penzije kod kojih postoji nedostatak u identifikacijskim podacima, te se provjera na gore navedeni način ne može izvršiti.


Ovi korisnici će na  kućnu adresu dobiti pisanu obavijest potvrde o životu koju moraju popuniti, ovjeriti kod nadležnog organa i dostaviti Federalnom zavodu za MIO/PIO do kraja tekuće godine.

 
Penzije za avgust, 5 septembra PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec avgust počet će u srijedu 5. septembra 2018. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.

 

Iznosi penzije ostaju isti kao i prethodni mjesec što znači da najniža penzija iznosi 348,06 KM, zajamčena 450,12 KM, a najviša 2.174,48 KM.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za avgust, s uračunatim troškovima, iznosi oko 177 miliona KM.

 
Penzije za juli, 6. avgusta PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec juli počet će u ponedjeljak 6. avgusta 2018. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.


Najniža penzija za mjesec juli iznosi 348,06 KM, zajamčena 450,12 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174,48 KM.


Kao i proteklih mjeseci, nastavlja se trend povećanja naplate prihoda od doprinosa čime se dodatno smanjio akumulirani deficit FZ MIO/PIO.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juli, s uračunatim troškovima, iznose oko 177 miliona KM.


 
Potvrde o životu za penzionere Fonda PIO Srbije PDF Štampaj E-mail

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije podsjeća svoje korisnike penzija sa prebivalištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, da su u obavezi da dostave potvrde o životu, kako bi im se nastavila isplata penzija.


Budući da je rok za dostavu potvrda istekao 31. maja 2018. godine, molimo korisnike da HITNO dostave potvrde, najkasnije do 12. juna 2018. godine. U suprotonom, penzije za maj, čija je isplata oko 25. juna, biće obustavljene. 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 56