Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Potvrde o životu za penzionere Fonda PIO Srbije PDF Štampaj E-mail

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije podsjeća svoje korisnike penzija sa prebivalištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, da su u obavezi da dostave potvrde o životu, kako bi im se nastavila isplata penzija.


Budući da je rok za dostavu potvrda istekao 31. maja 2018. godine, molimo korisnike da HITNO dostave potvrde, najkasnije do 12. juna 2018. godine. U suprotonom, penzije za maj, čija je isplata oko 25. juna, biće obustavljene. 
Penzije za juni, 5. jula PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec juni počet će u četvrtak 5. jula 2018. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO, održanoj u Konjicu 28.06.2018. godine.

 

Najniža penzija za mjesec juni iznosi 348,06 KM, zajamčena 450,12 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174,48 KM.


Nastavlja se trend povećane naplate prihoda od doprinosa te će i ovaj mjesec biti prikupljeno više sredstava nego je potrebno za mjesečnu isplatu penzija. Time se nastavlja smanjivanje akumuliranog deficita te će potreba za korištenje sredstava revolving kredita za isplatu penzija biti manja

 

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juni, s uračunatim troškovima, iznose oko 177 miliona KM.

 
Potvrda o životu PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo sve penzionere sa prebivalištem van FBiH koji su dužni da pošalju potvrdu o životu do kraja godine da istu preuzmu sa web stranice te da je popunjenu i ovjerenu pošalju SAMO POŠTOM (original), na adresu nadležne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj penzijskog osiguranja u inostranstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika penzije
- notar
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu penzionera (ako je penzioner tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge penzionera,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane. Potvrdu o životu nije potrebno printati u boji.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate penzije.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu!


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE

 
I uz povećanje penzija, nastavljena stabilizacija Federalnog zavoda PIO PDF Štampaj E-mail

Stupanjem na snagu novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju proširen je obim prava korisnika, te nastavljena finansijska stabilizacija Federalnog zavoda PIO. To se ogleda u redovnoj isplati penzija uz sve manje korištenje kreditnih sredstva, kao i smanjenju akumuliranog deficita Zavoda.Među pozitivnim efektima novog Zakona je povećanje penzija penzionisanim do 31. jula 1998. godine za deset posto, dok su se korisnicima koji su penzionisani do 31. decembra 2007. godine povećane za pet posto, što im predstavlja zakonski iznos penzije.

Ovim povećanjem je obuhvaćeno 54.785 penzionera kojima su penzije povećane deset posto i 53.454 koji su dobili povećanje od pet posto. Na to će povećanje u 2018. godini biti utrošeno oko 29 miliona KM.

Akontativnim usklađivanjem od 3,5 posto povećane su sve penzije tj. svih 412 hiljada, izuzev najviših i onih ostvarenih u 2018. godini.

Na temelju člana 81. Zakona o PIO, Vlada Federacije BiH je, na jučerašnjoj sjednici, donijela odluku o vanrednom usklađivanju najnižih penzija i njihovom povećanju od 3,1 posto, koliko iznosi stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a). Za ovo povećanje najnižih penzija rashod FZ PIO za 2018. godinu će biti veći za 14.870.856 KM.I pored povećanja penzija u 2018. godini, kao i redovnog usklađivanja penzija, samim tim i povećanih troškova za njihovu isplatu, ostvareni su pozitivni rezultati poslovanja.

Na povoljnu finansijsku situaciju u Federalnom zavodu PIO svakako je najznačajniji uticaj imalo povećanje prihoda od doprinosa za prva četiri mjeseca 2018. godine, koji su veći za 43 miliona KM ili za 7,6 posto u odnosu na plan.

Povećanju prihoda od doprinosa doprinijelo je nekoliko faktora, a najznačajniji su povećanje plaća i zaposlenosti, kao i bolja kontrola naplate od strane Porezne uprave FBiH, zahvaljujući uplatama pojedinih velikih poduzeća koja u prethodnim godinama nisu ili su djelomično plaćali doprinose, sada to rade redovno.

Akumulirani deficit penzionog fonda je u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen za dodatnih 25 miliona KM u odnosu na kraj 2017. godine i on je, sa 30.4.2018. godine, sveden na 103 miliona KM, što je još jedan od pozitivnih efekata primjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.


Pored zadovoljavajućih i stabilizirajućih finansijskih efekata po Federalni zavod, novi Zakon predviđa odlazak u starosnu penziju sa 65 godina života i minimalno 15 godina staža osiguranja odnosno 20 godina penzijskog staža što je mnogim osobama omogućilo da ostvare pravo na penziju koji po starom Zakonu nisu mogla ostvariti.

Također su poboljšani uslovi za odlazak u penziju za udovice šehida i poginulih branitelja koji po prethodnom zakonu nisu mogli ostvariti pravo na penziju.

Novim Zakonom je omogućen odlazak u prijevremenu penziju što nije bilo moguće ostvariti od 01.01.2016 godine.

Federalni zavod je stvorio uslove i počeo izdavati rješenja za nove kategorije korisnika kao i rješenja po bodovnom sistemu

 
Isplata penzija za maj, 5. juna, minimalne penzije povećane za 3,1% PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec maj počet će u utorak 5. juna 2018. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO, održanoj u Tuzli 22.5.2018. godine.

 

Na temelju Zakona o MIO/PIO, Vlada FBiH donijela je odluku o vanrednom usklađivanju najnižih penzija odnosno povećanju od 3,1%, koliko iznosi stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a).

 

Sukladno tome najniža penzija iznosi 348,06 KM, zajamčena 450,12 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174,48 KM.

Za povećanje najnižih penzija od 3,1 %, bit će potrebno osigurati dodatnih 14.870.856 KM za 2018. godinu.

 

Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata (prava ostvarena po članu 3. i članu 4. tačka 5.), izvršit će se usklađivanje odnosno povećanje 1,7 % koliko iznosi porast indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Usklađivanje će biti izvršeno sa 01.01.2018. godine.

 

Pored povećanja penzija za mjesec maj, korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata isplatit će se i razlika za januar, februar, mart i april.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec maj, s uračunatim troškovima, iznose oko 172 miliona KM.

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 56