Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Potvrda o životu PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo sve penzionere sa prebivalištem van FBiH (izuzev korisnika sa prebivalištem u R. Hrvatskoj i entetitetu RS) koji su dužni da pošalju potvrdu o životu do kraja godine da istu preuzmu sa web stranice te da je popunjenu i ovjerenu pošalju SAMO POŠTOM (original), na adresu nadležne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj penzijskog osiguranja u inostranstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika penzije
- notar
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu penzionera (ako je penzioner tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge penzionera,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane. Potvrdu o životu nije potrebno printati u boji.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate penzije.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu!


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE


Korisnici iz Hrvatske i entiteta RS više ne moraju slati potvrde o životu

 
Posjeta predstavnika Narodne Republike Kine Federalnom zavodu za MIO/PIO PDF Štampaj E-mail


Dana  14.10.2019 godine  u  Sarajevu, predstavnici  socijalnog osiguranja Narodne Republike Kine (Shanghai Municipal Social Insurance Business Management Center) su  posjetili  Federalni zavod za MIO/PIO. Predstavnike iz Kine je primio direktor Zijad Krnjić sa saradnicima.

Cilj posjete je upoznavanje sa sistemom socijalne sigurnosti iz područja penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH i načinu organiziranja institucija nadležnih za ovu oblast u obje države.Tokom razgovora obje strane su se upoznale sa važećim zakonskim propisima iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja  sa posebnim osvrtom na uvjete ostvarivanja prava na penziju.

Također su razmijenjeni  i podaci o broju korisnika prava , visinama penzija, isplatama u inostranstvo i dr.

Obje strane su razmjenjujući informacije o sistemima iskazali zadovoljstvo zbog novih spoznaja o funkcioniranju penzijskog i invalidskog osiguranja u obje države, uz želju za budućom saradnjom.

 
Održani razgovori nositelja osiguranja iz BiH i predstavnika SVB-a PDF Štampaj E-mail


Dana  11.10.2019 godine  u  prostorijama Federalnog zavoda za MIO/ PIO, Ložionička 2, Sarajevo održani su razgovori nositelja osiguranja iz BiH (FZ za MIO/PIO i Fond za PIO R. Srpske) i predstavnika Banke za socijalno osiguranje Holandije (SVB).

Predstavnici SVB su boravili u Bosni i Hercegovini povodom kontrole svojih korisnika sa prebivalištem u BiH o čemu su  informirali Federalni Zavod o rezultatima provođenja kontrole koja je obavljena na zadovoljstvo i korisnika i SVB-a.Također, ovom prilikom nositelji osiguranja su međusobno razmijenili informacije o izmjeni propisa iz područja penzijskog i invalidskog osiguranja od zadnjih razgovora održanih 2015 godine kao i svim spornim pitanjima u primjeni ugovora o socijalnom osiguranju između dvije države.

Razgovori su protekli u radnoj atmosferi  uz  zadovoljstvo  zbog dobre suradnje  između nositelja osiguranja.

 
Penzije za septembar, 4. oktobra PDF Štampaj E-mail

Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec septembar će biti isplaćene u petak 4. oktobra 2019. godine.

 

Najniža penzija iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

 

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec septembar, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 miliona KM.

 
Održani međunarodni savjetodavni dani u Zenici PDF Štampaj E-mail

U  Kantonalnoj administrativnoj  službi Zenica  u periodu od 17-18.09.2019.godine održani su peti međunarodni savjetodavni dani nositelja osiguranja iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.


U razgovorima su učestvovali stručni saradnici iz  Republičkog Fonda PIO Srbije, Fonda PIO Republike Srpske i Federalnog Zavoda za MIO/PIO, koji su neposredno strankama odgovarali na pitanja koja se odnose na uvjete ostvarivanja prava na penziju u Srbiji, postupak ostvarivanja prava,  potvrde staža osiguranja, način izračuna penzije, isplate davanja i ostala pitanja iz oblasti ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.


S obzirom da je cilj  savjetodavnih dana strankama koje su radile u dvije zemlje olakšati ostvarivanje i korištenje prava iz penzijskog osiguranja, kao i ubrzati postupak rješavanja , odaziv je bio zadovoljavajući.

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 62