Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Potvrda o životu PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo sve penzionere sa prebivalištem van FBiH koji su dužni da pošalju potvrdu o životu do kraja godine da istu preuzmu sa web stranice te da je popunjenu i ovjerenu pošalju SAMO POŠTOM (original), na adresu nadležne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj penzijskog osiguranja u inostranstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika penzije
- notar
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu penzionera (ako je penzioner tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge penzionera,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane. Potvrdu o životu nije potrebno printati u boji.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate penzije.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu!


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE

 
Penzije za juli, 5. avgusta PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec juli počet će u petak 5. avgusta 2016., odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome  najniža penzija iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 KM.


Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.


Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za juli, s uračunatim troškovima, iznose oko 162 miliona KM.

 .


 
Penzije za juni, 7. jula PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec juni počet će u četvrtak 7. jula 2016., odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.


Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome  najniža penzija iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 KM.


Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.


Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za juni, s uračunatim troškovima, iznose oko 162 miliona KM.


Upravni odbor je, uz ostalo, usvojio i Izvještaj o finansijskom poslovanju Zavoda za period od 1. januara do 31. marta 2016.


Sjednici Upravnog odbora prisustvovao je i Kenan Spahić, v.d. pomoćnika ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH te je aktivno učestvovao u raspravama po tačkama dnevnog reda, iznoseći pritom mišljenja i stajališta Ministarstva. Inače, dogovoreno je da će učestvovanje predstavnika resornog ministarstva na sjednicama Upravnog odbora i ubuduće biti praksa, a u cilju poboljšanja rada i međusobne saradnje Zavoda i Ministarstva.

 
Potpisan Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja između FZ MIO/PIO i zavoda R.Slovenije (ZPIZ) PDF Štampaj E-mail


U Ljubljani je u toku osmi po redu susret direktora zavoda/fondova penzijskog i invalidskog osiguranja iz zemalja bivše Jugoslavije, a koji za cilj ima unaprijediti međusobnu saradnju i razmjenu podataka između nositelja osiguranja kako bi se poboljšali i ubrzali procesi ostvarivanja prava iz oblasti penzijsko invalidske zaštite.


Domaćin susreta, koji se održava od 9. do 11. juna, je Zavod penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Slovenije (ZPIZ). Među najvažnijim rezultatima susreta je i potpisivanje Sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka i Tehničkog protokola o razmjeni podataka iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja. Navedenim će se omogućiti elektronska razmjena podataka o činjenici smrti korisnika, kao i drugi podaci.


Predstavnici Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje na susretu su Zijad Krnjić - direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Gordana Vojvodić – pomoćnik direktora za provedbu iz prava penzijsko i invalidskog osiguranja i Maja Alilović -Šef Sektora za informacijski sistem.
 
Poziv korisnicima FZ MIO/PIO - klijentima Banke splitsko-dalmatinske d.d. PDF Štampaj E-mail

Pozivamo korisnike Federalnog zavoda MIO/PIO kojima se penzija isplaćuje na račun otvorene kod Banke splitsko-dalmatinske d.d. da otvore devizni račun u drugoj banci, te što prije dostave podatke na adresu Federalnog zavoda (Dubrovačka bb, 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo).

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 48