Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Potvrda o životu PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo sve penzionere sa prebivalištem van FBiH koji su dužni da pošalju potvrdu o životu do kraja godine da istu preuzmu sa web stranice te da je popunjenu i ovjerenu pošalju SAMO POŠTOM (original), na adresu nadležne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj penzijskog osiguranja u inostranstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika penzije
- notar
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu penzionera (ako je penzioner tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge penzionera,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane. Potvrdu o životu nije potrebno printati u boji.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate penzije.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu!


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE

 
Najava 06. sjednice UO FZ MIO/PIO PDF Štampaj E-mail

06. sjednica Upravnog odbora Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje održati će se 26.11.2015 sa početkom rada u 11.00 sati u u poslovnim prostorijama Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Sarajevu, ulica Ložionička 2.

 
Održani pregovori između Bosne i Hercegovine i Australije o Sporazumu o socijalnom osiguranju PDF Štampaj E-mail


U Canberri su u periodu od 3. do 6. novembra 2015. održani pregovori delegacije Bosne i Hercegovine i Australije o Sporazumu o socijalnom osiguranju, uz učestvovanje predstavnika Federalnog zavoda za MIO/PIO.

Pregovori su održani nakon preliminarnog susreta dviju strana u junu 2013. godine.


Tekst Nacrta sporazuma detaljno je razmatran i obje strane saglasile su se s njegovom konačnom verzijom, tako da će se već u 2016. godini u Bosni i Hercegovini obaviti razgovori za utvrđivanje odredbi Administrativnog dogovora za implementaciju predloženog Sporazuma i zaključivanje istog.

Pregovori su protekli u prijateljskom duhu i međusobnoj suradnji sa stavom da se u obje države trebaju pokrenuti neophodne procedure za usvajanje Sporazuma koji bi mogao biti potpisan u 2016. godini, ukoliko vlade zemalja o tome postignu saglasnost.


Za zaključenje Sporazuma o socijalnom osiguranju s Australijom vlada velika zainteresiranost državljana BiH s boravkom u Australiji, radi ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Tome u prilog idu i podaci da u Australiji boravi 39 000 građana BiH, od kojih je 11 000 preko 65 godina starosti, te podatak da je u Australiji priznato 4000 penzija građanima BiH od kojih 285 njih živi u Bosni i Hercegovini.


Na kraju je bitno istaknuti da je veliku pomoć delegaciji BiH tokom boravka u Australiji pružila ambasada BiH u Canberri, na čelu s gospodinom Bakirom Sadovićem.

 
Održani međunarodni savjetodavni dani u Beogradu PDF Štampaj E-mail

U Beogradu,  20  i 21  oktobra 2015. godine ,  u prostorijama Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje R. Srbije, održani su prvi međunarodni savjetodavni dani između  Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije  iz područja  penzijskog i invаlidskog  osiguranja.


Tri nositelja osiguranja  iz područja  penzijskog i invаlidskog osigurаnjа, Federаlni zаvod  za MIO/PIO , Fond PIO Republike Srpske  i  Republički fond PIO Srbije,  orgаnizirali su sаvjetodаvne dane  u cilju bržeg i  efikasnijeg  rješavanja prаvа  osigurаnikа  i korisnika prava koji  imаju  period osigurаnjа ostvаrena u obje držаve, odnosno radi lakšeg  rješavanja problema vezanih za provedbu međunarodnog  Sporazuma  o socijalnom osiguranju između dvije države.


Odziv  stranaka je bio dobаr,  а rаd sаvjetodаvаcа  uspješаn,  budući dа su strаnke nа licu mjestа  dobile i konkretne  informаcije  o svojim predmetima, što  je  zаhtijevаlo i prethodno dobru pripremu.Također, u okviru Prvih međunarodnih savjetodavnih dana  BiH i Srbije,  održan je istovremeno i sastanak  predstavnika  fondova, sa stručnim saradnicima, na kojem su razmatrana  sljedeća pitanja:


- Provođenje  Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i R. Srbije  o socijalnom osiguranju, s naglaskom na pitanje preklapanja perioda osiguranja i okončanja svih pokrenutih postupaka za ponovno određivanje (preračun) penzije;


- Elektroničke razmjene podataka u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja između nositelja osiguranja i proširenja obima razmjene podataka;


- Usaglašavanja potraživanja između nositelja osiguranja po osnovu odštetnih zahtjeva.

 
Penzije za oktobar, 5. novembra PDF Štampaj E-mail


Isplata penzija za mjesec oktobar, počet će u četvrtak, 5. novembra 2015. godine.


Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome najniža penzija iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 KM.


Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za oktobar, s uračunatim troškovima, iznose oko 156 miliona KM.

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 44