Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Penzije za decembar, 4 januara PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec decembar počet će u petak 4. januara 2019. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.

 

Iznosi penzije ostaju isti kao i prethodni mjesec što znači da najniža penzija iznosi 348,06 KM, zajamčena 450,12 KM, a najviša 2.174,48 KM.

 

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za decembar, s uračunatim troškovima, iznose oko 177 miliona KM.

 


 
FZ MIO/PIO uputio Vladi FBiH informaciju da su se stekli uvjeti za vanredno povećanje minimalnih penzija PDF Štampaj E-mail

FZ MIO/PIO je danas 10.1.2019.godine uputio Vladi FBiH informaciju da su se stekli ekonomski uvjeti da Vlada FBiH može iskoristiti mogućnost, koju joj daje član 81. novog Zakona o PIO, da vanredno poveća minimalne penzije.


U skladu sa ekonomskim mogućnostima i ograničenjem, postavljenim tim članom Zakona, da to povećanje može biti do stope rasta realnog BDP u prethodnoj godini, FZ MIO/PIO je predložio Vladi da donese odluku da se minimalne penzije povećaju za 3,2%. Tako uvećana minimalna penzija sada će iznositi 359,2 KM i nju će, kao i dosadašnju minimalnu penziju primati oko 186.000 penzionera. Osim tog broja penzije će se povećati na novi iznos minimalne penzije i za još oko 6.800 penzionera koji su do sada primali iznos između nove i stare minimalne penzije, do iznosa nove minimalne penzije, tako da će povećanjem biti obuhvaćeno oko 193.800 penzionera, od ukupno 416.500 koliko ih je sada na isplati.


Podsjećamo da će, sukladno zakonskoj odredbi o obaveznom godišnjem usklađivanju svih penzija,15.4.2019 godine, sa primjenom od 1.1.2019 godine, biti usklađene sve penzije, osim maksimalnih, te da se očekuje procenat usklađivanja također preko 3%. To usklađivanje će se primjeniti na i novi iznos minimalne penzije, tako da ‘će minimalne penzije u 2019.g. biti preko 370 KM, što je povećanje u odnosu na 28.2.2018.godinu, do kad je primjenjivan stari zakon o PIO, za preko 14%.


 
Potvrda o životu PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo sve penzionere sa prebivalištem van FBiH (izuzev korisnika sa prebivalištem u R. Hrvatskoj i entetitetu RS) koji su dužni da pošalju potvrdu o životu do kraja godine da istu preuzmu sa web stranice te da je popunjenu i ovjerenu pošalju SAMO POŠTOM (original), na adresu nadležne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj penzijskog osiguranja u inostranstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika penzije
- notar
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu penzionera (ako je penzioner tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge penzionera,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane. Potvrdu o životu nije potrebno printati u boji.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate penzije.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu!


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE


Korisnici iz Hrvatske i entiteta RS više ne moraju slati potvrde o životu

 
Održani međunarodni savjetodavni dani u Srbiji PDF Štampaj E-mail


U Beogradu je 04.12.2018.godine održan međunardni savjetodavn dan nositelja osiguranja iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Cilj savjetodavnih dana je da se strankama koje su radile u dvije zemlje, olakša ostvarivanje i korištenje prava iz penzijskog osiguranja, te unaprijedi saradnja između nositelja osiguranja.

 

U razgovorima su učestvovali stručni saradnici iz Federalnog Zavoda za MIO/PIO, Fonda PIO Republike Srpske i domaćina Republičkog Fonda PIO Srbije, koji su neposredno strankama odgovarali na pitanja koja se odnose na uvjete ostvarivanja prava na penziju, postupak ostvarivanja prava, potvrde staža osiguranja, način izračuna penzije, isplate davanja i ostala pitanja iz oblasti ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.


Bili su ovo četvrti susreti sa predstavnicima iz penzijskih fondova BiH i Srbije.

 
Penzije za novembar, 5 decembra PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec novembar počet će u srijedu 5. decembra 2018. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.


Iznosi penzije ostaju isti kao i prethodni mjesec što znači da najniža penzija iznosi 348,06 KM, zajamčena 450,12 KM, a najviša 2.174,48 KM.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za novembar, s uračunatim troškovima, iznose oko 177 miliona KM.

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 58