Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
U Sarajevu održan sastanak direktora FZ MIO/PIO i PIO Crne Gore PDF Štampaj E-mail

Direktor Fonda PIO Crne Gore, Duško Perović, posjetio je danas 16.11.2018 godine Federalni Zavod MIO/PIO te tom prilikom se sastao sa direktorom Zijadom Krnjićem.Na sastanku su razmotrena aktuelna pitanja međusobnih odnosa dva nosioca penzijskog osiguranja.Rukovodstva dva fonda su dogovorila da se u narednom periodu održavaju redovni sastanci odgovarajućih službi dva fonda po svim aktualnim pitanjima a posebno da se organizuje sastanak stručnih službi dva fonda oko preračuna penzija i usaglašavanja međusobnih finansijskih odnosa.

Taj sastanak će biti održan u martu 2019. godine.


Takodjer je dogovoreno da se sa Fondom PIO RS u narednoj godini upriliče dani otvorenih vrata u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, na kojima bi se korisnicima penzija u obje države omogućilo da u živom kontaktu sa predstavnicima fonda iz druge države, iz koje dobijaju penziju ili dio penzije, razriješe eventualne sporne stvari po pitanju svojih prava.


 
Potvrda o životu PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo sve penzionere sa prebivalištem van FBiH (izuzev korisnika sa prebivalištem u R. Hrvatskoj i entetitetu RS) koji su dužni da pošalju potvrdu o životu do kraja godine da istu preuzmu sa web stranice te da je popunjenu i ovjerenu pošalju SAMO POŠTOM (original), na adresu nadležne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj penzijskog osiguranja u inostranstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika penzije
- notar
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu penzionera (ako je penzioner tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge penzionera,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane. Potvrdu o životu nije potrebno printati u boji.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate penzije.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu!


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE


Korisnici iz Hrvatske i entiteta RS više ne moraju slati potvrde o životu

 
Penzije za oktobar, 5 novembra PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec oktobar počet će u ponedjeljak 5. novembra 2018. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.

 

Iznosi penzije ostaju isti kao i prethodni mjesec što znači da najniža penzija iznosi 348,06 KM, zajamčena 450,12 KM, a najviša 2.174,48 KM.

 

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za oktobar, s uračunatim troškovima, iznose oko 177 miliona KM.

 
Hotel Ero u vlasništvu Vlade HNK PDF Štampaj E-mail

Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona  Nevenko Herceg, danas su  potpisali Ugovor o prodaji hotela ''Ero'' u vlasništvo Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Potpisivanjem Ugovora okončane su aktivnosti oko kupnje hotela ''Ero'' gdje će biti smještena kantonalna tijela uprave.


Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje izrazio je zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem Ugovora transparentno i u obostranom interesu zvanično okončan  postupak prodaje hotela ''Ero'' .

''Vjerujem kako će Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona uskoro ovaj objekt dovesti u funkciju kako bi građanima HNK na jednom mjestu bile dostupne sve usluge kantonalnih  tijela uprave,''  kazao je direktor Krnjić.


''Današnjim potpisivanjem Ugovora okončali smo postupak kupnje hotela ''Ero'' za potrebe smještaja Vlade i drugih kantonalnih tijela uprave.

Slijedi rekonstruiranje zgrade Hotela kako bi bila funkcionalna i mogla odgovoriti potrebama, te kako bi uskoro građani mogli na jednom mjestu završiti najveći dio administrativnih poslova.

Uštede koje ćemo ostvariti smještajem na jednom mjestu kao i pogodnosti koje iz toga proizlaze potvrdit će opravdanost ovoga investiranja za koje smo kreditom kod Razvojne banke Bosne i Hercegovine osigurali 11.000.000,00 KM,'' kazao jer nakon potpisivanja Ugovora predsjednik Herceg.

Inače, uz prisustvo predstavnika notarskog ureda Musa, na potpisivanju Ugovora u kojem je definirano kako će Vlada HNK Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje nakon preuzimanja objekta u roku od 270 dana, a u četiri jednake rate uplatiti ukupno 10.550.144,00 KM, bili su  prisutni Ivan Rogić, zamjenik direktora i Eugen  Ćubela, predsjednik Upravnog odbora FZ PIO.

 
FZ MIO/PIO sa 470.000 KM pomaže liječenje penzionera PDF Štampaj E-mail

U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, Federalni zavod je odobrio dodatna sredstva za banjsko liječenje penzionera/umirovljenika u iznosu od 235.000 KM, preraspodjelom finansijskog plana za 2018.godinu, čime su ukupna sredstva za tu namjenu dosegla 470.000 KM za ovu godinu.


Spomenuti iznos je najveći iznos utrošen u ove namjene za jednu godinu što je rezultat novog Zakona o PIO/MIO, kojim je uz mnoga druga poboljšanja, ovo pravo na banjsko liječenje preko udruženja/udruga ekspilicitno uređeno.


Podsjećamo da je FZ MIO/PIO u martu mjesecu odobrio Savezu udruženja penzionera/umirovljenika i Međužupanijskoj urduzi umirovljenika,sredstva u iznosu od 235.000 KM za banjsko liječenje prema finansijskom planu za 2018.godinu, koja su već utrošena.

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 57