Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Penzije za maj, 3 juna PDF Štampaj E-mail

Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec maj će biti isplaćene u ponedjeljak 3. juna 2019. godine.Najniža penzija iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec maj, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 miliona KM.

 
Potvrda o životu PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo sve penzionere sa prebivalištem van FBiH (izuzev korisnika sa prebivalištem u R. Hrvatskoj i entetitetu RS) koji su dužni da pošalju potvrdu o životu do kraja godine da istu preuzmu sa web stranice te da je popunjenu i ovjerenu pošalju SAMO POŠTOM (original), na adresu nadležne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj penzijskog osiguranja u inostranstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika penzije
- notar
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu penzionera (ako je penzioner tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge penzionera,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane. Potvrdu o životu nije potrebno printati u boji.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate penzije.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu!


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE


Korisnici iz Hrvatske i entiteta RS više ne moraju slati potvrde o životu

 
Visoki predstavnik Inzko sastao se sa direktorom FZ MIO/PIO PDF Štampaj E-mail

Danas je, u prostorijama OHR-a u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH, g. Valentin Incko primio direktora FZ MIO/PIO g. Zijada Krnjića sa saradnicima. G. Incko se interesirao za način funkcioniranja penzijskog sistema u FBiH, reformama koje su u ovom sistemu urađene prošle godine, položaju penzionera.


Direktor Krnjić je o tome iscrpno informirao Visokog predstavnika, koji je, na kraju, iskazao zadovoljstvo da je penzijski sistem u FBiH stabilan, da je kvalitetno reformiran i da je, dugoročno na zdravim temeljima.

 
Obavijest za osiguranike koji su prijavljeni na dobrovoljno osiguranje PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo osiguranike koji su prijavljeni na dobrovoljno osiguranje da obavezno kod plaćanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje upisuju u polje vrsta prihoda 712194.

 
Isplata penzija za april, 6. maja, penzije povećane za 3,5% PDF Štampaj E-mail

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je, na današnjoj telefonskoj sjednici, odluku o usklađivanju penzija u skladu s odredbama člana 79. Zakona o MIO/PIO. Tom odlukom, sve penzije s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 01.01.2019 godine.


Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, penzije će biti usklađene za 1,6% s primjenom od 01.01.2019 godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.Pored povećanih penzija za mjesec april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak 6. maja, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca.Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 miliona KM.

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 60