Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Sretna Nova 2011. godina! PDF Ispis E-mail

Federalni zavod za MIO/PIO

 
Obuka za djelatnike zavoda PDF Ispis E-mail

U prostorijama Federalnog zavoda MIO/PIO u Sarajevu održana je trening - prezentacija Jedinstvenog sustava registracije, kontrole i naplate doprinosa za radnike Zavoda.

Jedinstveni sistem, koji 1.januara 2011. počinje funkcionisati pri Poreznoj upravi FBiH, dio je procesa modernizacije Porezne uprave, a objedinjuje registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa u jednoj instituciji.

Dosadašnja praksa da je za prijavu na socijalno osiguranje određeni poslodavac morao otići na tri adrese (Poreznu upravu, MIO/PIO, Zdravstveno osiguranje) od 1. januara prestaje, te će se sav taj posao završavati na jednome mjestu, u Poreznoj upravi.

Kako će Porezna uprava biti mjerodavna za dio poslova koji su se do sada obavljali u FZ MIO/PIO, radnici Zavoda upoznati su sa svojim budućim poslovima i obavezama.

Ocjenjeno je da je uvođenje Jedinstvenog sustava nepohodno te da bi od toga svi trebali imati dugoročnu korist.

Prije svega, poslodavcima se olakšava način prijave te im se smanjuju troškovi iste, a  s druge strane, povećava se stepen kontrole naplate doprinosa.

U konačnici, rezultat bi trebao biti povećana naplata doprinosa (dugoročne procjene su između 8 i 16 posto povećanje naplate doprinosa), kao i lakša i učinkovitija kontrola naplate, te sankcioniranje onih koji ne poštuju zakonske odredbe u tom smislu.

Prezentaciji su nazočili, pored radnika i zamjenik direktora Zavoda Ivan Rogić, savjetnik Sulejman Garib, te članovi TAF projekta predvođeni gospodinom Pedrom Valdesom.

 
Reakcija na istup Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika FBiH PDF Ispis E-mail

Zbog javne objave podnošenja kaznene prijave protiv vodstva Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a koju je, navodno, podnijelo Udruženje umirovljenika vojnih osiguranika u Federaciji BiH,  čime se Zavod optužuje za pronevjeru 593 milijuna KM, dužni smo kazati sljedeće:

 

Izrečene optužbe na račun vodstva Zavoda (Upravnog odbora, Nadzornog odbora, direktora i zamjenika direktora Zavoda, savjetnika i Pravne službe) potpuno su neutemeljene i apsolutno neistinite.

Odgovorno tvrdimo da vodstvo Zavoda MIO/PIO nije pronevjerilo niti jednu marku, a kamoli 593 milijuna KM, niti na bilo koji drugi način oštetilo vojne umirovljenike ili umirovljenike koji su mirovinu ostvarili temeljem Zakona o MIO.

Da je tome tako svjedoči i Izvješće o izvršenom nadzoru zakonitosti poslovanja Federalnog zavoda MIO/PIO Mostar koji je sačinjen od strane Finasijske policije Federacije BiH.

 

U tom dokumentu od 11.12.2009., koji je sačinjen temeljem uvida u dokumentaciju Zavoda, a koju je Zavod proslijedio Finasijskoj policiji upravo poradi iznensenih sumnji od strane Udruženja penzionera vojnih osiguranika, stoji kako je Federalni zavod sve svoje poslove obavljao sukladno važećim zakonskim propisima i uredbama Vlade Federacije.

Kako bi obrazlaganje svake pojedine optužbe u objavljenoj, navodnoj, kaznenoj prijavi tražilo previše prostora, ovim putem želimo kazati kako nijedan od spomenutih navoda nije tačan.

U prilog našoj tvrdnji o urednom i zakonitom poslovanju možemo navesti i izvješća Ureda za reviziju Vlade Federacije o radu Zavoda. U svim izvješćima  finansijsko poslovanje Zavoda ocjenjeno je kao pozitivno i uredno.

 

Napominjemo kako će FZ MIO/PIO i ubuduće svoje poslove obavljati sukladno važećim zakonskim propisima i odlukama Vlade Federacije BiH štiteći, prije svega, interese penzionera koji su svoja prava ostvarili temeljem Zakona o PIO.

Ured za odnose s javnošću

 
Mirovine za studeni PDF Ispis E-mail

Isplata mirovina za studeni počet će u petak, 3. prosinca 2010. odlučio je Upravni odbor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje na današnjoj 31. redovnoj sjednici koja je održana u Orašju.  

Mirovine će biti isplaćene po već poznatim koeficijentima 1,65 za redovne te 1,485 za povlaštene, odnosno mirovine koje se isplaćuju iz proračuna Federacije BiH.

Vlada Federacije uplatila je na račun Zavoda potrebna sredstva za isplatu povlaštenih mirovina tako da će u petak započeti isplata svim umirovljenicima u Federaciji.

 
Mirovine 1. listopada PDF Ispis E-mail

Na jučer održanoj sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje utvrđen je koeficijent i datum isplate rujanskih mirovina.

Određeno je da isplata mirovine počne 1. oktobra, a mirovine će biti isplaćene po već poznatim koeficijentima 1,65 za redovite i 1,485 za povlaštene mirovine.

Najniža redovita mirovina iznosi 296,00, a najviša 1.975,00 KM. Odlukom Vlade FBiH, kao posebna stavka prilikom isplate korisnicima povlaštenih mirovina, koji primaju najnižu mirovinu, bit će plaćena i razlika između najniže povlaštene i najniže redovite mirovine, tako da nijedna mirovina neće biti niža od 296,00 KM

 
«Početak«616263646566676869»Kraj»

Stranica 68 od 69