Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Mirovine za travanj, 5. svibnja PDF Ispis E-mail

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, isplata mirovina za mjesec travanj, a koja se realizira preko Jedinstvenog računa riznice FBiH,  počinje u utorak 5.svibnja. Iznosi mirovina ostaju na dosadašnjoj razini što znači da minimalna mirovina iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.


Federalni zavod MIO/PIO je poduzeo niz koraka kako bi se rizik od širenja zaraze korona virusom, prilikom isplate mirovina, sveo na najmanju moguću mjeru.


U skladu s tim umirovljenicima je omogućena brža promjena načina isplate mirovine, odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj umirovljenima u posljednjem razdoblju iskoristio.


Nadalje, kako je odlukom Federalnog stožera civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. svibnja, u razdoblju od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu mirovina, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima. U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim umirovljenika. Pozivamo umirovljenike, starije od 65 godina, da po mirovinu, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog danas isplate te se  pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica kao i držanjem socijalne distance.


Također, u suradnji s Agencijom za bankarstvo, umirovljenicima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima obitelji ili trećim osobama, a pomoću kojih navedene osobe mogu izvršiti podizanje mirovina s bankovnih računa. Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac. Federalni zavod je spomenute obrasce dostavio i svim općinskim stožerima civilne zaštite, kojima se umirovljenici također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći.  Prilikom isplate mirovine, opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočit vlastitu kao i osobnu iskaznicu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati umirovljenika kako bi potvrdili danu punomoć, a sve u cilju da bi se izbjegla mogućnost zloporabe.


Napominjemo da je ranijom odlukom Federalnog zavoda, a u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze, obustavljena obveza podizanja mirovinskih čekova do 31. svibnja.

 
Priopćenje za javnost po pitanju podizanja čekova PDF Ispis E-mail

Postupajući u skladu sa naređenjem Kriznog stožera Federacije BiH te odlukom Vlade FBiH, a u cilju sprječavanja širenja korona virusa (COVID-19) i zaštite zdravlja umirovljenika, Federalni zavod MIO/PIO obavještava korisnike mirovine da do 31.05.2020. godine nisu u obvezi vršiti podizanje mirovinskih čekova u bankama. Korisnicima koji u tom periodu ne podignu čekove neće biti obustavljena isplata mirovine.


Ova mjera ima funkciju smanjenja gužvi u bankama kao značajnog rizika širenja zaraze. Po isteku roka od 31.05.2020. godine Federalni zavod će obavijestiti javnost o režimu rada u narednom razdoblju.


 
Mirovine za ožujak, 6. travnja PDF Ispis E-mail

U skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mirovine za mjesec ožujak će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa riznice FBiH, u ponedjeljak 6. travnja 2020. godine.

 

 

Najniža mirovina iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

 

 

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec ožujak, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 milijuna KM.

 
Obavijest PDF Ispis E-mail

Informiramo javnost da je režim rada bez dolaska stranaka u prostorije Federanog zavoda za mirovinako i invalidsko osiguranje pokazao dobre rezultate, te da su osiguranici i korisnici, poštivanjem te mjere pokazali vrlo visoku razinu razumjevanja novonastalih prilika.

Zbog toga zahvaljujemo svima i molimo da se disiciplina u poštivanju te i drugih mjera nastavi.

 RAVNATELJ PREDSJEDAVAJUĆI UPRAVNOG ODBORA


Zijad Krnjić                                                                                                                              Eugen Ćubela 

 
Mirovine za veljaču, 5. ožujka PDF Ispis E-mail

U skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mirovine za mjesec veljaču će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa riznice FBiH, u četvrtak 5. ožujka 2020. godine.Najniža mirovina iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec veljaču, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 milijuna KM.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 5 od 68