Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Povećanje penzija za 2,8% PDF Štampaj E-mail

Danas je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održan sastanak premijera Federacije Fadila Novalića  s direktorom Federalnog zavoda PIO/MIO Zijadom Krnjićem te predstavnicima dva federalna udruženja penzionera sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom i njihovim saradnicima.

Federalni premijer obavijestio je predstavnike penzionera da će biti usklađene sve penzije ostavrene prema Zakonu o MIO/PIO, izuzev onih najviših, za ovu godinu i to za 2,8 posto. Ovo uvećanje proizilazi iz člana 79. Zakona o PIO/MIO, a bit će isplaćeno sa avgustovskim penzijama 5. septembra ove godine. Tada će penzioneri u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. januara 2020. godine.


Za uskalđivanje penzija od 2,8 posto u 2020. godini bit će potrebno izdvojiti dodatnih oko 65 miliona KM.


Penzioneri su se pokazali kao faktor stabilnosti tokom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani korona zakon prestaje s važenjem 31. jula i zato smo u mogućnosti da s avgustovskom penzijom počnemo isplatu uvećanih penzija za 2,8 posto u skladu sa Zakonom o PIO, kazao je premijer Novalić.

Direktor Krnjić je podsjetio da je dosad ispoštovan svaki dogovor s penzionerima, te naglasio potrebu izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO, podsjetivši da je i prilikom usvajanja u Parlamentu FBiH zaključeno da će biti praćena njegova provedba i, u skladu s tim, pripremane korekcije.


Moramo svi biti svjesni da ni novi zakon nije mogao drastično uvećati penzije, ali da je postavio temelje za njihovo kontinuirano i realno povećanje. Bitno je da je naš penzioni sistem na zdravoj osnovi - kazao je Krnjić.

Predstavnici penzionera su premijeru Novaliću i direktoru Krnjiću ukazali na status penzionera od kojih njih većina, kako su istakli, žive od minimalne penzije, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obaveze. Naglasili su da njihovoj populaciji Zakon o PIO daje veliku sigurnost u redovnoj isplati penzija, ali i da su neophodne određene izmjene i dopune, posebno one vezane za članove koji regulištu vanredno usklađivanje.