Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Održan međunarodni savjetodavni dan u Sarajevu PDF Ispis E-mail

Dana 19. svibnja 2016. godine u prostorijama Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje održan je Savjetodavni dan iz oblasti miroivnskog i invalidskog osiguranja uz prisustvo savjetodavaca-stručnih suradnika iz Bosne i Hercegovine, odnosno Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje, te Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i Republike Austrije, a u cilju bržeg i potpunijeg ostvarivanja prava korisnika i osiguranika koji imaju periode osiguranja ostvarene u obje  države.


Svoje upite i traženja osiguranici-korisnici su postavljali neposredno, dolaskom u prostorije Federalnog zavoda za PIO/MIO, te pismenim putem, zbog nemogućnosti osobnoe nazočnosti iz razloga udaljenosti mjesta prebivališta.


Rad savjetodavaca je bio uspješan, budući da su stranke na licu mjesta dobile sve potrebne informacije o toku postupka i rješavanja njihovih zahtjeva, s tim kako valja istaći da su zahvaljujući savjetodavcima iz R.Austrije, pojedini osiguranici došli do podataka o stažu koji su ostvarili u R.Austriji a o kojem nisu imali nikakve podatke ili dokumentaciju, čime im je omogućeno ostvarenje prava na njihovo ogromno zadovoljstvo.


Na kraju, istaknuto je kako ovaj oblik pružanja pravne pomoći i informacija u državi prebivališta osiguranika-korisnika doprinosi većoj efikasnosti postupka rješavanja te smanjenju troškova stranaka, uz izraženu želju da ovaj način rada i saradnje između nosilaca osiguranja postane neizostavna praksa i tradicija.