Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Održana 17. međunarodna Konferencija ISSA PDF Ispis E-mail

Zijad Krnjić, ravnatelj Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, te Amel Lizde, šef Ureda za odnose s javnošću, nazočili su protekloga tjedan 17. međunarodnoj konferenciji o socijalnoj sigurnosti, aktuarstvu i statistici, koja se, u organizaciji ISSA-e (mreža socijalnih osiguranja) održala u Berlinu. Konferencija je, uz ostalo, za cilj imala razmjenu podataka i statistike kako bi se, uz kvalitetnu interakciju između članica, pronašla najbolja rješenja za budućnost mirovinskih fondova.

 

Konferenciju su zajedničkim snagama  otvorili Hartman Kleiner (Njemačko federalno mirovinsko osiguranje), Errol Frank Stoove predsjednik ISSA, te Jean Claude Menard predsjedavajući odjela za aktuarstvo i statistiku ISSA-e. Ekonomska kriza uzdrmala je tržište rada i u razvijenim zemljama, a takvo stanje svakako u bitnoj mjeri utječe na stabilnost socijalnih fondova, rečeno je konferenciji, pri tome naglašavajući značaj uloge aktuara u socijalnim fondovima, koji su zaduženi  predvidjeti razvoj događaja i ponuditi najbolja rješenja kako bi upravljačke strukture fondova mogle kvalitetno reagirati.  Jean Claude se dotakao održivosti fondova koji su bazirani na principu međugeneracijske solidarnosti naglasivši potrbu traženje i drugih rješenja kako bi mirovinski fondovi opstali zbog demografskih i finansijskih promjena u svijetu.

 

Zanimljivo je spomenuti i analize aktuara mnogih svjetskih fondova, u pogledu demografskih kretanja. Činjenica je da se životni vijek stanovništva produžava, što samo po sebi traži i adekvatne promjene u mirovinskim sustavima. Kao jedno od riješenja u mnogim se zemljama spominje mogućnost produljenja radnog vijeka, što bi značilo pomjeranje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina života.

 

Detalje s konferencije možete pogledati i u foto galeriji