Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
MIO problem riješen u Brčkom PDF Ispis E-mail

Promjena načina prijavljivanja radnika za doprinose kod Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH, koja je nastala 1.1.2011. primjenom Zakona o jedinstvenom registru kontrole i naplate doprinosa u Federaciji BiH, izazvala je određene probleme za osiguranike ovoga Zavoda u Brčko Distriktu tijekom prošlog mjeseca, ali je ta situacija sada prevladana, izjavio je u Brčkom direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić.

 

On je istaknuo da su promijenjene samo tiskanice za prijavu, ali da je način i mjesto prijavljivanja u Brčko Distriktu ostao isti. Porezna uprava Federacije BiH mjerodavna je za prikupljanje sredstava u Zavod MIO po osnovi doprinosa, a za osiguranike iz Brčko Distrikta taj posao obavljat će njihovo predstavništvo koje se nalazi u „Eš naselju“, zaključio je Krnjić. Anto Domić, dogradonačelnik Brčko Distrikta rekao je da u entitetima mirovinski fondovi imaju monopol, a da u Brčko Distriktu poslodavci, odnosno osiguranici imaju mogućnost izbora.

 

On je istaknuo da su se pored ove teme na sastanku dotaknuli i drugih važnih pitanja iz ove oblasti, kao što je funkcioniranje mirovinskog osiguranja, te kontrola uplate doprinosa, koju obavljaju inspektori Brčko Distrikta BiH.

www.brcko-distrikt.tv