Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Najčešća pitanja PDF Ispis E-mail

Vjerujemo da ste pregledavajući internetsku stranicu Zavoda pronašli mnogo korisnih informacija.

Također preporučujemo da pretražite Najčešća pitanja.

 

Ukoliko ni tu niste pronašli ono što vas zanima ili su vam se otvorila nova pitanja možete ih postaviti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

1. Tko je dužan slati potvrdu o životu i do kada je rok za slanje?


Svi umirovljenici s prebivalištem izvan FBiH dužni su dostaviti potvrdu o životu do kraja godine.  Potvrda se dostavlja jednom godišnje (najbolje u 12. mjesecu), a obrazac se može preuzeti s web-stranice Zavoda. Popunjenu i ovjerenu potvrdu potrebno je poslati poštom (original), na adresu mjerodavne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo).2. Pod kojim uvjetima je moguće podizanje mirovine putem punomoći?

 

Korisnici mirovina FZ MIO/PIO svoju mirovinu mogu podizati osobno ili putem opunomoćene osobe.

U slučaju isplate putem punomoći, korisnik je obvezan potpisati punomoć kod mjerodavnog tijela (općina) kojom ovlašćuje drugu osobu da može u njezino ime podizati mirovine i uputnice kod isplatitelja (pošte,banke).

Opunomoćena osoba obvezna je, s navedenom punomoći, obratiti se mjerodavnoj županijskoj službi Federalnog zavoda za MIO/PIO radi potpisivanja dodatnih obrazaca („zahtjev za isplatu putem punomoći“ i „izjava“).

Napominjemo da se punomoć mora obnavljati svakih 6 mjeseci, jer će u suprotnom isplata mirovine biti obustavljena.