Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Mirovine za siječanj, 7. veljače PDF Ispis E-mail

Isplata mirovina za mjesec siječanj počinje u petak, 7. veljače 2014. godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora FZ MIO/PIO. Prema istoj odluci mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema novom  koeficijentu koji iznosi 1,816, čime je ostavrena najava povećanja mirovina od pet posto.


Prema novom koeficijentu iznos najniže mirovine umjesto dosadašnjih 310,73 KM povećan je na 326,17 KM. Također su povećani i iznosi zajamčene i najviše mirovine, pa tako zajamčena umjesto dosadašnjih 414, 30 KM iznosi 434,90, dok najviša mirovina umjesto 2.071,50 iznosi 2.174, 48 KM. Prosječna mirovina za siječanj iznosi 364,90 KM.


Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu siječanjskih mirovina, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 milijuna maraka.

Upravni odbor je, uz ostalo, donio i Odluku o traženju prethodne suglasnosti od Vlade Federacije BiH za prodaju neperspektivne imovine koja je u vlasništvu Zavoda MIO/PIO.


 
Najava 22. sjednice UO FZ MIO/PIO PDF Ispis E-mail

22. sjednica Upravnog odbora Federalnog Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje održati će se 29.01.2014 sa početkom rada u 11.00 sati u poslovnim prostorijama Federalnog Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u Mostaru, ulica Dubrovačka bb.

 
Obavijest korisnicima mirovine o obvezi pribavljanja OIB-a PDF Ispis E-mail

Obavijest za korisnike mirovine u Republici Hravtskoj kojima nije uspostavljena isplata mirovina zbog nedostavljanja OIB-a:


Izvješćujemo vas da  vam Porezna uprava nije dodijelila OSOBNI IDENTIFIKACIJSKI BROJ (skraćeno: OIB) jer zahtjevu niste priložili traženu odnosno odgovarajuću dokumentaciju.


Stoga Vas molimo da dostavite:


1. popunjen i potpisan obrazac zahtjeva i

2. ovjerenu presliku Vaše putovnice ili osobne iskaznice ili drugog identifikacijskog dokumenta iz države državljanstva uz dokaz o pripadaiućem državlianstvu. Ako dokumenti nisu na latiničnom pismu potrebno je dostaviti ovjereni prijevod dokumenta.

Ispravno popunjen obrazac zahtjeva za dodjeljivanjem OIB-a s priloženom traženom dokumentacijom dostavite na adresu:


HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE,

Središnja služba u Zagrebu

10 000 Zagreb

Mihanovićeva 3


Vaš ponovljen zahtjev HZMA će uputiti u nadležni ured Porezne uprave u R. Hrvatskoj, a o dodijeljenom OIB-u Porezna uprava obavijestit će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Odmah pri zaprimanju podataka o Vašem OIB- u bit će ponovno uspostavljena isplata Vaše mirovine sa svim pripadajućim zaostalim svotama.


Ako ste u međuvremenu ponovno dostavili traženu dokumentaciju ili Vam je dodijeljen OIB molimo da zanemarite ovu obavijest.


Radi ubrzanja kompletiranja molimo upišite vašu e-mail adresu na koju vas možemo kontaktirati u slučaju rješavanja pojedinih pitanja ukoliko zahtjev nije uredan. Sva pitanja možete uputiti na e-mail adresu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje:

oib.hzmoirovinsko.hr

ili nas kontaktirati na info telefon 00385 1 4595 011

 
Zijad Krnjić ponovo izabran za ravnatelja FZ MIO/PIO PDF Ispis E-mail


Vlada Federacije BiH, na jučerašnoj je sjednici imenovala mr. Zijada Krnjića na mjesto ravnatelja Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH. Vlada je odluku donijela nakon što je razmotrena lista najboljih kandidata. Krnjić će tako dužnost ravnatelja Zavoda obavljati i sljedeće četiri godine.


Podsjećamo mr. Zijad Krnjić je na mjesto ravnatelja Zavoda prvi put imenovan u veljači 2010. godine. Prvi Krnjićev mandat na mjestu ravnatelja, pored niza uspješnih poteza, obilježilo je i povećanje mirovina od pet posto, iz travnja 2011. godine. Novo povećanje mirovina dolazi i na početku njegovog drugog mandata.

 
Od siječnja mirovine veće za pet posto PDF Ispis E-mail

Na današnjoj sjednici u Mostaru Vlada Federacije BiH donijela je više zaključaka kojima se daje suglasnost Federalnom zavodu za MIO/PIO da, u smislu članka 51. Zakona o MIO, utvrdi koeficijente za isplatu mirovina od 1. siječnja 2014., te se daju zaduženja Vladi i Zavodu radi realizacije istih.

Ovo je drugo petpostotno povećanje mirovina u mandatu ove Vlade FBiH.


Novim koeficijentima će već siječanjske mirovine, čiji se početak isplate očekuje u prvom tjednu veljače, biti povećane za pet posto, čime se u potpunosti realizira Sporazum koji je Vlada Federacije BiH postigla sa Savezom udruženja umirovljenika u rujnu 2013.


Dana je suglasnost na koeficijent u visini od 1,816 za osobe umirovljene po Zakonu o MIO, Zakonu o MIO vojnih osiguranika bivše SFRJ iz 1995. godine i preuzete korisnike po Zakonu o MIO i po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Za osobe umirovljene po Zakonu o pravima demobiliziranih branitelja, Zakonu o pravima branitelja, RVI i članova njihovih obitelji i Zakonu o službi u Vojsci FBiH koeficijent je 1,485. Vlada je suglasna da je za osobe umirovljene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju visina isplatnog koeficijenta 1,000.


U cilju financijske održivosti Federalnog zavoda za MIO/PIO i redovite isplate mirovina, na razini koja je utvrđena, Vlada Federacije BiH će realizirati više aktivnosti.

Tako bi već u siječnju trebala izvršiti transfer preostalih sredstava planiranih Proračunom Federacije BiH iz 2013. u visini od 6.426.930,19 KM i osigurati u što je moguće kraćem roku izmirenje preostalog iznosa obveza po Zakonu o konsolidaciji rudnika u Federaciji BiH u visini od 18.300.000 KM. Vlada je kao mjeru predvidjela i redovito mjesečno izmirivanje obveza planiranih Proračunom za 2014. godinu po osnovi transfera pozicioniranih za povoljnije umirovljenje, prema Federalnom zavodu MIO i po osnovi Zakona o konsolidaciji rudnika.


Očekuje se, također, da Zavod za zapošljavanje u okviru svojih projekata u 2014. godini, kroz planirane aktivnosti politike zapošljavanja i ostale programe i aktivnosti, osigura usmjeravanje sredstava, planiranih financijskim planom, prema Federalnom zavodu MIO. Od Porezne uprave Federacije i Federalne uprave inspekcije se traži da u 2014. godini osiguraju veću financijsku disciplinu u izmirenju doprinosa na plaće.


Uz ovo, Federalni zavod za MIO će, prema ranije donesenom planu, nastaviti prodaju neperspektivnih nekretnina, koje su njegovo vlasništvo, a sve s ciljem uspostavljanja bolje financijske stabilnosti Federalnog zavoda i održivosti danas utvrđenih isplatnih koeficijenata.

Federalni zavod je, također, zadužen da o provođenju ovih mjera i njihovim financijskim učincima Vladi FBiH dostavlja redovita financijska izvješća, na osnovi kojih će Vlada eventualno poduzimati i dodatne mjere i aktivnosti na održavanju visine isplatnog koeficijenta i redovite isplate mjesečnih mirovina u Federaciji.


www.fbihvlada.gov.ba

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 9 od 41