Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Najava 15. sjednice UO FZ MIO/PIO PDF Ispis E-mail
There are no translations available.

15. sjednica Upravnog odbora Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje održati će se 28.06.2013 sa početkom rada u 11.00 sati u poslovnim prostorijama Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Mostaru, ulica Dubrovačka bb..

 
U Istanbulu održan Regionalni forum socijalnog osiguranja za Evropu PDF Ispis E-mail
There are no translations available.


Protekle sedmice održan je Regionalni forum socijalnog osiguranja za Evropu u Istanbulu, od 28. do 30. maja 2013. Forum je organizovan u organizaciji ISSA-e i domaćina socijalne sigurnosti (SGK).


Regionalni forum je okupio kreatore politike, istraživače i predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija. To je bila prilika da se razgovara o putu naprijed i uloge dinamične socijalne sigurnosti u Evropi, te predstavlja važan korak prema Svjetskom Forumu socijalnog osiguranja, koji će se održati u Dohi, Katar, novembar 2013.

 

Nakon uvodnog performansa domaće umjetnice koja je koristila pješčanu tehniku, popraćana tradicionalnom turskom muzikom, forum je otvorio predsjednik ISSA-e Errol Frank Stoové. Predsjednik ISSA-e je  je istakao značaj ovog dogadjaja posebno što se Evropa nalazi pred velikim ekonomskim izazovima i krizama što se svakako reflektira na penziona i socijalna osiguranja.

 

Na otvaranju Foruma obratila se i predsjednica Turskog socijalnog osiguranja, Yadigar Gokalp Ilhan koja je poželjela dobrodošlicu, te predstavila situaciju u domaćoj instituciji.

Gospodja Ilhan je prezentovala ipmresivne rezultate koje bilježi SGK u sred evropske ekonomske krize koja se ne osjeti toliko u Turskoj. Broj nezaposlenih je u padanju, penzije su stabilne, dok SGK radi na mnogim tehnološkim inovacijama unutar osiguranja.

 

Nakon otvaranja uslijedile su razne diskusije o unaprijed odredjenim temama poput:kako unaprijediti proaktivne i preventivne strategije za poboljšanje socijalnog osiguranja, te kako tehnološke inovacije mogu utjecati na poboljšanje usluga prema korisnicima.

 

Federalni zavod MIO/PIO na ovom forumu predstavljali su direktor Zijad Krnjić, te Šef ureda za odnose s javnošću Amel Lizde. Ova prilika je svakako iskorištena da se rukovodstva našeg i turskog SGK sastanu i razgovaraju o budućoj saradnji.

 
Direktor Krnjić sastao se s rukovodstvom turskog socijalnog osiguranja PDF Ispis E-mail
There are no translations available.


U okviru aktivnosti medjunarodne konferencije ISSA (Medjunarodna asocijacija socijalnih osiguranja) koja se održava u Istanbulu 28.05 do 30.05.2013, direktor FZ MIO/PIO Zijad Krnjić se sastao sa predsjednicom borda direktora SGK (Agencija za socijalno osiguranje Turske), gospođom Yadigar Gokalp Ilhan.


Na sastanku je istaknuto da je ovo prvi kontakt zvaničnika dvije institucije, te da će oboje direktora povezati saradnike po pojedinim oblastima kako bi se definirala područja na kojima se može uspostaviti saradnja odobostrane koristi.


Predsjednica Gokalp je istakla da je SGK na raspolaganju da pruži svaku vrstu konsultativne i tehničke pomoći za koju interes iskaže FZ MIO PIO. Direktor Krnjić se zahvalio i pozvao predsjednicu Gokalp u posjetu Bosni i Hercegovini što je sa zadovoljstvom prihvatila.

 
Mirovine za svibanj, 6. lipnja PDF Ispis E-mail

Isplata mirovina za mjesec svibanj započet će u četvrtak, 6. lipnja 2013. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO koja je održana u Tuzli. . Prema istoj odluci mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO-u bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,73, što znači da najniža, zajamčena i najviša mirovina ostaju iste kao i prethodnih mjeseci te tako najniža mirovina iznosi 310,73 KM, zajamčena 414,30 a najviša 2.071,50 KM.


Sukladno ranije donesenoj odluci Vlade Federacije, mirovine koje se dijelom ili u potpunosti financiraju iz proračuna FBiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu svibanjskih mirovina, s uračunatim troškovima, iznose oko 143 milijuna KM.

 
Ustavni sud odbio zahtjev Kluba poslanika srpskog naroda PDF Ispis E-mail


24. maj 2013. godine - Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas na 80. Plenarnoj sjednici je odbio je zahtjev Kluba poslanika srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se, između ostalog, zahtijeva utvrđivanje neustavnosti Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine zato što on ne propisuje pravo umirovljenicima koji su se s teritorije Federacije BiH raselili u Republiku Srpsku tokom rata, a koji se nakon rata nisu vratili na teritoriju Federacije BiH, nego i dalje žive u Republici Srpskoj, da podnesu zahtjev za mirovinu kod nositelja osiguranja u Federaciji BiH.


Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da je Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju («Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ br. 29/98, 49/00, 32/01, 61/02, 73/05, 59/06, 4/09 i 55/12) u odnosu na navode iz zahtjeva Kluba poslanika srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.


Ova odluka suda je s naše strane očekivana, jer smatramo da je Zakon u potpunosti u skladu sa Ustavom, te u skladu s odredbama presude suda u Strasbourgu. Ovo je još jedan u nizu dokaza da FZ MIO/PIO svoje djelovanje u svakom pogledu temelji isključivo na Zakonu i Ustavu.


 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 9 od 36