Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Pojašnjenje problematike o privremenim rješenjima za umirovljenje PDF Ispis E-mail

Zadnjih nekoliko dana se u medijima vodi rasprava o problemu privremenih rješenja za umirovljenje. U njoj je izneseno niz netočnih informacija i uopćenih kvalifikacija koje zbunjuju javnost. U cilju ispravnog informisanja javnosti obavještavamo vas o sljedećem:

 

Od 01.01.2011. godine Zakonom o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa obaveza vođenja službene evidencije o stažu i platama svih osiguranika u Federaciji BiH je prenijeta u nadležnost Poreske uprave Federacije BiH, a Federalni zavod za PIO/MIO, kao i ostali korisnici Jedinstvenog sistema (Zavodi za zdravstveno osiguranje i Zavodi za zapošljavanje) samo preuzimaju podatke od Poreske uprave, neophodne za obavljanje svojih zakonskih djelatnosti.

 

Od stupanja na snagu navedenog Zakona, prijava i odjava sa osiguranja, mjesečni izvještaji o platama, kao i kontrola uplate doprinosa je u isključivoj nadležnosti Poreske uprave Federacije.

 

Izračun mirovinskog osnova za korisnike koji pravo na mirovinu ostvaruju od 01.01.2012. godine (tj. u 2012., kao i 2013. i ubuduće) postaje ovisno o podacima o plaćama, odnosno osnovicama, prijavljenim kod Poreske uprave Federacije BiH, jer se za sva prava ostvarena u 2012. godini kao posljednja plata u izračunu mirovine uzima plata iz prethodne godine rada tj. 2011. godina.

 

Obrazac MIP 1023, koji sadrži podatke o plati i uplaćenim doprinosima, počeli smo dobivati 02.10.2012., te zaključno sa 31.12.2012. godine dostavljeno nam je MIP-ova za 2011. godinu za 43.847 obaveznika uplate doprinosa tj. pravnih subjekata, od čega je za svih 12 mjeseci dostavljeno samo za 13.200 pravnih subjekata. Zaključno sa današnjim danom Poreska uprava nam je dostavila MIP 1023 za svih 12 mjeseci 2011. godine ukupno 19.543 obaveznika – pravne osobe.

 

Federalni zavod je donio 6.647 privremenih rješenja za korisnike prava na mirovinu koji su to pravo ostvarili u 2012. godini, a kojima su nedostajali podaci o platama za 2011. godinu. Nakon djelomično dostavljenih podataka Federalni zavod je 768 privremenih rješenja zamijenio konačnim rješenjima. Za 90% izdatih konačnih rješenja mirovina je veća od iznosa iz privremenih rješenja za 10-20 KM.

 

Što se tiče podataka o platama za 2012. godinu, dostavljanje podataka putem obrasca MIP-1023 za 10 mjeseci u 2012. godini od strane Poreske uprave nije kompletan podatak za donošenje niti jednog konačnog rješenja.

 

Za konačno rješenje su neophodni podaci o platama za cjelokupan period rada za određenu godinu, kako bi se utvrdio zakonski iznosmirovine koji se ne može utvrđivati nikakvim procjenama, koliko god te procjene nekome bile logične 
Mirovine za travanj, 7. svibnja PDF Ispis E-mail


Na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO odlučeno je da će travanjske mirovine, ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti obračunate i isplaćene prema već poznatom koeficijentu 1,73, a mirovine ostvarene pod povoljnim uvjetima, prema ranije donesenoj odluci Vlade FBiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

 

Ukupno potrebna sredstva za isplatu travanjskih mirovina iznose 143 milijuna KM.

 

Uvidom u cjelokupno financijsko stanje, a s obzirom da Vlada Federacije nije u mogućnosti izvršiti prijenos mjesečnog iznosa sredstava za isplatu mirovina ostvarenih pod povoljnim uvjetima dok ne pristignu sredstva od MMF-a, odlučeno je da isplata mirovina putem pošta započne 7. svibnja, a putem banaka 8 svibnja.Download video izvjestaj za medije 
Najava 12. sjednice UO FZ MIO/PIO PDF Ispis E-mail

12. sjednica Upravnog odbora Federalnog Zavoda za mirovnsko i invalidsko osiguranje održati će se 29.04.2013 sa početkom rada u 11.00 sati u poslovnim prostorijama Federalnog Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u Sarajevu ulica Ložionička 2.

 
Sretan Uskrs! PDF Ispis E-mail

Svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti sretan Uskrs!


 
Novi sadržaji na web stranici PDF Ispis E-mail

S ciljem konstantnog poboljšanja naših usluga i dostupnosti informacija iz Federalnog zavoda MIO/PIO našim korisnicima, medijima i svim zainteresiranim osobama, Ured za odnose s javnošću uvodi novosti u sadržaju web stranice Zavoda.


Prateći trendove u oblasti odnosa s javnošću odlučili smo korisnicima, pored postojećih tekstualnih i foto sadržaja, ponuditi i sadržaj u audio i video formatima, što će zasigurno poboljšati protok informacija iz Zavoda, te, prije svega medijima, olakšati posao u blagovremenom i kvalitetnom informiranju javnosti.

Medijima će ubuduće, umjesto klasičnih priopćenja, biti ponuđen sadržaj u više oblika na našoj web stranici, koji će potom moći preuzimati sukladno vlastitim željama i potrebama.


Download video 

Download audio

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 9 od 35