Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Susret nositelja mirovinsko-invalidskih osiguranja PDF Ispis E-mail

U Podgorici su 24. i 25. listopada održani peti susreti ravnatelja nositelja mirovinsko-invalidskih osigurnja s prostora bivše Jugoslavije. Susretu su tako nazočili predstavnici osiguranja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te domaćina Crne Gore. Među navedenima bili su i predstavnici Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.


U prijateljskom ozračju na sastanku je razmijenjen niz konstruktivnih ideja koje za cilj imaju poboljšanje međusobnih odnosa, ubrzanje protoka informacija i podataka, a sve u svrhu pružanja što brže i kvalitetnije usluge korisnicima osiguranja. Između ostalog, na sastanku su razmatrane prilike kod nositelja osiguranja u pogledu pravne uređenosti, stanja u oblasti rješavanja o pravima iz mirovinskog i invalidskog osiguranja primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, kao i o broju korisnika prava sa strukturom po vrsti i visini mirovina s naglaskom na iznose najniže, zajamčene i prosječne mirovine.

Također, riječi je bilo i o odnosu aktivnih osiguranika i korinika prava, kao i o financijskim prilikama te reformama u ovoj oblasti. Razmatrano je i pitanje elektronske razmjene podataka između nositelja osiguranja, a s ciljem povećanja učinkovitosti u postupku ostvarivanja prava primjenom međunarodnih ugovora, kao i sprječavanju zloporaba u korištenju prava te poboljšanju suradnje među nositeljima osiguranja u pružanju pravne pomoći.


Gostoljubivi domaćini susrete su iskoritili, uz ostalo, i kako bi gostima prezentirali prirodne ljepote Crne Gore.

Tom prigodom dogovoreno je da će se sljedeći susreti održati 2014. godine, a domaćin će im biti Bosna i Hercegovina, ili preciznije nositelj mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske - Fond PIO RS.

 
Mirovine za listopad, 6. studenog PDF Ispis E-mail


Isplata mirovina za mjesec listopad počinje u srijedu, 6. studenoga 2013. godine, odlučeno je na 19. redovitoj sjednici Upravnog odbora FZ MIO. Prema istoj odluci mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema  koeficijentu 1,73, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome najniža mirovina iznosi 310,73 KM, zajamčena 414,30 KM, a najviša 2.071,50 KM.


Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.


Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.


 
Obavijest za umirovljenike koji primaju mirovinu iz RH PDF Ispis E-mail

Obavještavaju se korisnici mirovine, koji mirovinu primaju iz Republike Hrvatske od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, sa prebivalištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, da su  dužni do 31.10.2013. godine dostaviti OIB – osobni identifikacijski broj u Republici Hrvatskoj.


Sve informacije za dostavljanje traženih podataka mogu se dobiti na web stranici Federalnog zavoda za MIO/PIO (www.fzmiopio.ba) putem koje objavljujemo akt ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sa svim uputama.


Molimo da traženo dostavite na adresu bilo kojeg područnog ureda Porezne uprave u Republici Hrvatskoj, kako ne bi došlo do obustave isplate Vaše mirovine za listopad/oktobar 2013. godine.


Zahtjev za određivanjem i dodjeljivanjem OIB-a možete preuzeti OVDJE.S poštovanjem,

 

 

 

Ravnatelj

 

Zijad Krnjić

 
Najava 19. sjednice UO FZ MIO/PIO PDF Ispis E-mail

19. sjednica Upravnog odbora Federalnog Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje održati će se 30.10.2013 sa početkom rada u 11.00 sati u Vitezu.

 
Održani preliminarni dogovori delegacija BiH i Kanade PDF Ispis E-mail

Dana 03. i 04.10.2013. godine u Ministarstvu civilnih poslova BiH – Sarajevo održani su preliminarni dogovori delegacija BiH i Kanade u cilju zaključivanja Sporazuma između BiH i Kanade o socijalnom osiguranju.

 

Na ovim dogovorima vršena je prezentacija sustava socijalnog osiguranja u obje države sa predstavljanjem sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite i osiguranja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti.


U sastavu bosanskohercegovačke delegacije sudjelovali su i predstavnici Federalnog zavoda za MIO/PIO.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 9 od 39