Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Mirovine za ožujak, 7. travnja PDF Ispis E-mail

Isplata mirovina za mjesec ožujak počinje u ponedjeljak, 7. travnja 2014. godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora FZ MIO/PIO koja je održana u Bihaću. Prema istoj odluci mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome  najniža mirovina iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2.174, 48 KM.


Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za ožujak, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 milijuna maraka.

Upravni odbor je, uz ostalo, usvoji i Izvješće o radu Federalnog zavoda za 2013. kao i Plan rada za 2014. godinu.

Također usvojen je i Plan sanacije deficita ostvarenog do konca 2013. godine.

 
Povratak akontacija je završen PDF Ispis E-mail

Potaknuti zbunjujućim i netočnim medijskim natpisima u kojima se navodi da bivši pripadnici Oružanih snaga BiH, a sadašnji korisnici prava na mirovinu, moraju vratiti određene novčane iznose na ime ranije isplaćenih akontacija, dužni smo kazati sljedeće:


Sukladno odluci Vlade FBiH, FZ MIO/PIO je isplatio akontacije bivšim pripadnicima OS BIH, koji su ostvarili pravo na mirovinu prema članku 48. stavku 4. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine za tri mjeseca i to za prosinac 2011. te siječanj i veljaču 2012. godine.

Isplaćivana akontacija je bila u visini najniže redovite mirovine koju je Zavod isplaćivao svojim korisnicima u tom razdoblju, a  koja je iznosila 310,73 KM.

 

U kolovozu 2012. godine, nakon usvajanja proračuna BiH,a sukladno Zakonu i odlukama, isplaćen je cjelokupan iznos ovoj skupini umirovljenika za razdoblje od 1.1.2010. do 31.05.2012. godine, tj. od datuma priznavanja njihovog prava do prestanka njihovog prava. U prosjeku  svakom je krorisniku za navedeno razdoblje pripao iznos od oko 10.000 KM.

 

Od tog je iznosa obustavljena akontacija za navedena tri mjeseca, što je po jednom korisniku iznosilo 932,19 KM.

Iz navedenog je vidljivo da je povrtak akontacija završen, te da bivši pripadnici Oružanih snaga BiH, a sadašnji umirovljenici, trenutno ne vraćaju nikakve iznose, niti im se vrše bilo kakve obustave prilikom isplate mirovina prema navedenim osnovama.

 

U daljnjem tijeku događaja ova je skupina korisnika ostvarila  pravo na mirovinu u skladu sa Zakonom o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja, počevši od 01.06.2013. godine., te se navedenim korisnicima mirovine isplaćuju u punom iznosu i bez ikakvih odbitaka. 


 

Ured za odnose s javnošću

 
Donesena odluka o prodaji imovine FZ MIO/PIO PDF Ispis E-mail

Upravni je odbor Federalnog zavoda MIO/PIO na današnjoj sjednici donio odluke o prodaji imovine koja je u vlasništvu Zavoda. Odluke o prodaji donesene su nakon što je Vlada Federacije BiH, na zahtjev Upravnog odbora, dala prethodnu suglasnost na prodaju imovine.


Odluke o prodaji donesene su za devet objekata koji se nalaze u sljedećim mjestima: Mostar (Dom umirovljenika-Hotel Ero), Donji Vakuf, Konjic, Livno, Lukavac, Ljubuški, Nova Bila, Travnik i Žepče.  


 
Mirovine za veljaču, 7. ožujka PDF Ispis E-mail


Isplata mirovina za mjesec veljaču počinje u petak, 7. ožujka 2014. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora FZ MIO/PIO. Prema istoj odluci mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema  koeficijentu koji iznosi 1,816.. Sukladno tome najniža mirovina iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90, dok najviša mirovina iznosi 2.174, 48 KM.


Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za veljaču, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 milijuna maraka.


Upravni odbor usvojio je i Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje od 01.01. do 31.12.2013. godine. Financijsko izvješće pokazuje kako je Federalni zavod u protekloj godini poslovao vrlo racionalno, čemu svjedoči podatak da su materijalni troškovi Zavoda smanjeni za čak 18 posto u odnosu na 2012. godinu. Također, za 6,12 posto su smanjeni i izdaci za plaće i naknade djelatnika Zavoda. Ostavreni su prihodi od 1.710.699.586 KM, što čini 99,70 posto planiranih prihoda,a koji su, u odnosu na godinu ranije, veći za 2,39 posto. Ukupni rashodi iznose 1.724.570.112 KM, pri čemu isplata mirovina čini 98,36 posto ukupnih rashoda. Deficit u 2013. godini iznosi 14.442.608,11 KM ili oko 0,8 posto.Ostvarenje deficita je nastalo iz razloga što u 2013.g. nije realizirana prodaja nepotrebih nekretnina koja je planirana u prihode.

 
Potpisani sporazumi sa predstavnicima umirovljenika PDF Ispis E-mail

Zijad Krnjić, ravnatelj Federalnog zavoda za MIO/PIO, Omer Omerefencić predsjednik Saveza udruženja umirovljenika i Ivan Kožul predsjednik Županijskih udruženja umirovljenika, potpisali su danas u Sarajevu sporazum vrijedan 350.000 KM, kojim se regulira zdravstvena njega pripadnika umirovljeničke populacije u Centru za medicinsku rehabilitaciju u Fojnici.

 

Temeljem sporazuma Federalni zavod, kao i prethodne godine, dodjeljuje spomenuti iznos sredstava umirovljeničkim udruženjima, a koji će dalje, sukaldno vlastitim pravilnicima, raspoređivati sredstva za liječenje umirovljenika.

 

Sredstva za financiranje ovih usluga su proistekle iz ostvarenih neredovitih prihoda kao što su kamate od banaka i pružanja usluga pravnim subjektima što znači da se ne koriste redovita sredstva za isplatu mirovina.

 

Uz prethodni potpisan je i drugi sporazum kojim Federalni zavod dodjeljuje umirovljenicima i dodatnih 19 stanova sukladno Zakonu o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, koji su u vlasništvu Zavoda, te se tako broj stanova koje je FZ MIO/PIO dodijelio umirovljenicima povećao na 180 stanova.


 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 9 od 42