Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Zijad Krnjić ponovo izabran za ravnatelja FZ MIO/PIO PDF Ispis E-mail


Vlada Federacije BiH, na jučerašnoj je sjednici imenovala mr. Zijada Krnjića na mjesto ravnatelja Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH. Vlada je odluku donijela nakon što je razmotrena lista najboljih kandidata. Krnjić će tako dužnost ravnatelja Zavoda obavljati i sljedeće četiri godine.


Podsjećamo mr. Zijad Krnjić je na mjesto ravnatelja Zavoda prvi put imenovan u veljači 2010. godine. Prvi Krnjićev mandat na mjestu ravnatelja, pored niza uspješnih poteza, obilježilo je i povećanje mirovina od pet posto, iz travnja 2011. godine. Novo povećanje mirovina dolazi i na početku njegovog drugog mandata.

 
Od siječnja mirovine veće za pet posto PDF Ispis E-mail

Na današnjoj sjednici u Mostaru Vlada Federacije BiH donijela je više zaključaka kojima se daje suglasnost Federalnom zavodu za MIO/PIO da, u smislu članka 51. Zakona o MIO, utvrdi koeficijente za isplatu mirovina od 1. siječnja 2014., te se daju zaduženja Vladi i Zavodu radi realizacije istih.

Ovo je drugo petpostotno povećanje mirovina u mandatu ove Vlade FBiH.


Novim koeficijentima će već siječanjske mirovine, čiji se početak isplate očekuje u prvom tjednu veljače, biti povećane za pet posto, čime se u potpunosti realizira Sporazum koji je Vlada Federacije BiH postigla sa Savezom udruženja umirovljenika u rujnu 2013.


Dana je suglasnost na koeficijent u visini od 1,816 za osobe umirovljene po Zakonu o MIO, Zakonu o MIO vojnih osiguranika bivše SFRJ iz 1995. godine i preuzete korisnike po Zakonu o MIO i po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Za osobe umirovljene po Zakonu o pravima demobiliziranih branitelja, Zakonu o pravima branitelja, RVI i članova njihovih obitelji i Zakonu o službi u Vojsci FBiH koeficijent je 1,485. Vlada je suglasna da je za osobe umirovljene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju visina isplatnog koeficijenta 1,000.


U cilju financijske održivosti Federalnog zavoda za MIO/PIO i redovite isplate mirovina, na razini koja je utvrđena, Vlada Federacije BiH će realizirati više aktivnosti.

Tako bi već u siječnju trebala izvršiti transfer preostalih sredstava planiranih Proračunom Federacije BiH iz 2013. u visini od 6.426.930,19 KM i osigurati u što je moguće kraćem roku izmirenje preostalog iznosa obveza po Zakonu o konsolidaciji rudnika u Federaciji BiH u visini od 18.300.000 KM. Vlada je kao mjeru predvidjela i redovito mjesečno izmirivanje obveza planiranih Proračunom za 2014. godinu po osnovi transfera pozicioniranih za povoljnije umirovljenje, prema Federalnom zavodu MIO i po osnovi Zakona o konsolidaciji rudnika.


Očekuje se, također, da Zavod za zapošljavanje u okviru svojih projekata u 2014. godini, kroz planirane aktivnosti politike zapošljavanja i ostale programe i aktivnosti, osigura usmjeravanje sredstava, planiranih financijskim planom, prema Federalnom zavodu MIO. Od Porezne uprave Federacije i Federalne uprave inspekcije se traži da u 2014. godini osiguraju veću financijsku disciplinu u izmirenju doprinosa na plaće.


Uz ovo, Federalni zavod za MIO će, prema ranije donesenom planu, nastaviti prodaju neperspektivnih nekretnina, koje su njegovo vlasništvo, a sve s ciljem uspostavljanja bolje financijske stabilnosti Federalnog zavoda i održivosti danas utvrđenih isplatnih koeficijenata.

Federalni zavod je, također, zadužen da o provođenju ovih mjera i njihovim financijskim učincima Vladi FBiH dostavlja redovita financijska izvješća, na osnovi kojih će Vlada eventualno poduzimati i dodatne mjere i aktivnosti na održavanju visine isplatnog koeficijenta i redovite isplate mjesečnih mirovina u Federaciji.


www.fbihvlada.gov.ba

 
SRETNA NOVA 2014. GODINA! PDF Ispis E-mail
There are no translations available.


 
Mirovine za prosinac, 7. siječnja PDF Ispis E-mail

Isplata mirovina za prosinac počinje u utorak, 7. siječnja 2014., odlučeno je na 21. redovitoj sjednici Upravnog odbora FZ MIO/PIO. Prema istoj odluci, mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,73, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. U skladu s tim, najniža mirovina iznosi 310,73 KM, zajamčena 414,30 KM, a najviša 2.071,50 KM.


Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, te Zakona o službi u Vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.


Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

 
Mirovine za studeni, 6. prosinca PDF Ispis E-mail


Isplata mirovina za studeni počinje u petak, 6. prosinca 2013., odlučeno je na 20. redovitoj sjednici Upravnog odbora FZ MIO/PIO. Prema istoj odluci, mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,73, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. U skladu s tim, najniža mirovina iznosi 310,73 KM, zajamčena 414,30 KM, a najviša 2.071,50 KM.


Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, te Zakona o službi u Vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.


Upravni odbor usvojio je izmjene Financijskog plana Federalnog zavoda MIO/PIO za 2014. godinu, u skladu sa zahtjevom Vlade Federacije BiH, da se Financijski plan uskladi s Prijedlogom proračuna Federacije BiH za 2014. godinu.

Upravni odbor usvojio je i Financijsko izvješće Federalnog zavoda za prvih devet mjeseci tekuće godine.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 9 od 40