Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Održani razgovori predstavnika FZ MIO/PIO i Banke za socijalno osiguranje iz Nizozemske PDF Ispis E-mail

Dana 15.04.2015. godine u Mostaru , u prostorijama Federalnog zavoda za MIO/PIO, Dubrovačka b.b., održani su razgovori iz područja mirovinskog i invalidskog osiguranja između predstavnika Federalnog Zavoda za MIO/PIO  i Banke za socijalno osiguranje Nizozemske (SVB).

Banka socijalnog osiguranja je boravila u BiH  povodom kontrole svojih korisnika sa prebivalištem u Federaciji BiH. Tom prilikom su informirali Federalni zavod o rezultatima provođenja kontrole koja je obavljena na zadovoljstvo i SVB i korisnika.


Zatim, dva nositelja osiguranja međusobno su razmijenili informacije o izmjeni propisa iz područja mirovinskog i invalidskog osiguranja od zadnjih razgovora 2011. godine i  svim spornim pitanjima u primjeni ugovora o socijalnom osiguranju između dvije države.

Razgovori  su protekli na obostrano zadovoljstvo te je istaknuta dobra suradnja između ovih nositelja.

 
Održani razgovori tijela za vezu BiH i Republike Austrije PDF Ispis E-mail
There are no translations available.

U periodu od  21. do 23.  aprila 2015. godine u  Banja Luci održani su razgovori tijela za vezu između  Bosne i Hercegovine i Republike  Austrije iz područja penzijskog i invalidskog osiguranja,  kao i  zdravstvenog osiguranja.


Predmet razgovora su bila pitanja koja proizlaze iz primjene Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije.

U tom pravcu postignut je dogovor o svim spornim pitanjima,a sve u cilju efikasnijeg i bržeg ostvarivanja prava na penzije primjenom Sporazuma.


Također, ovom prilikom iskazano je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom tijela za vezu obje države.

 
Mirovine za travanj, 7. svibnja PDF Ispis E-mail

Isplata mirovina za mjesec travanj, počet će u četvrtak, 7. svibnja 2015. godine.


Mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, 
što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome  najniža 
mirovina iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2.174, 48 KM.


Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, 
Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će 
obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.
Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata 
bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za travanj, s uračunatim troškovima, iznose oko 153 milijuna maraka.

 
Održani razgovori tijela za vezu BiH i Hrvatske PDF Ispis E-mail

Od 24. do 26. ožujka 2015. godine u prostorijama  Federalnog zavoda za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje, u Sarajevu, održani su razgovori između tijela za vezu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a u svezi provođenja  Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o socijalnom osiguranju.

Tom prilikom  razmijenjene su informacije o promjenama  u zakonodavstvu dviju država ugovornica, odnosno o izmjenama pravnih propisa  iz područja  mirovinskog i invalidskog osiguranja, od  travnja  2009 godine kada su održani zadnji razgovori tijela za vezu BiH i R. Hrvatske.

Sudionici razgovora obiju država su  osvrtom  na primjenu Ugovora,  razmijenili  i informaciju o rezultatima primjene članka 43. Ugovora , te istakli da je najveći broj postupaka ponovnog određivanja mirovine u smislu članka 43. Ugovora u obje države okončan oko 97%, a  preostali broj postupaka se nalazi u fazi okončanja.

U cilju ubrzanja okončanja  takvih postupaka u potpunosti, nositelji osiguranja obje države su  međusobno razmijenili podatke  o tim predmetima i  preuzeli obvezu da će poduzeti sve aktivnosti za njihovo brzo rješavanje.

Također, ovom prilikom  dogovoreno  je da će se u 2015. godini organizirati prvi razgovorni dani predstavnika nositelja osiguranja Bosne i Hercegovine i R. Hrvatske s osiguranicima i korisnicima mirovinskih primanja.

Dogovoreno je da se prvi krug razgovornih dana održi u R. Hrvatskoj u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Slavonskom Brodu u terminu od 18. do 19.11.2015. godine.

 
Mirovine za ožujak, 8. travnja PDF Ispis E-mail

Isplata mirovina za mjesec ožujak, počet će u srijedu, 8. travanj 2015. godine.


Mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome  najniža mirovina iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2.174, 48 KM.

 

Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za ožujak, s uračunatim troškovima, iznose oko 153 milijuna KM.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 9 od 48