Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Potpisan protokol sa Republikom Austrijom kojim će se olakšati proces umirovljenja PDF Ispis E-mail

Zijad Krnjić, ravnatelj Federalnog zavoda MIO/PIO i Winfried Pinggera ravnatelj PVA, mirovinskog osiguranja Republike Austrije, potpisali su danas u Beču Protokol o načinu postupanja dvaju nositelja mirovinskog osiguranja u situacijama različitog zakonskog normiranja. Time će biti otklonjeni problemi koje su imali, prvenstveno, građani BiH koji imaju staž osiguranja u obje zemlje. Naime, u dosadašnjoj praksi, bh građani koji su imali zadnje zaposlenje u Austriji, suočavali su se s poteškoćama u ostvarivanju prava na mirovinu, zbog različitih zakonskih odredbi.


Tako je Federalni zavod, u skladu sa Zakonom o MIO/PIO, odbijao provoditi postupak umirovljenja bez dokaza o prestanku osiguranja u Austriji, dok je istovremeno austrijski nositelj osiguranja, u skladu sa zakonima Austrije, provodio proces prije same odjave s osiguranja. Time su građani bili primorani voditi više postupaka, a što je u konačnici rezultiralo duljim čekanjem na umirovljenje te većim troškovima. Potpisivanjem Protokola dogovoren je način postupanja u takvim situacijama, čime će građani biti pošteđeni dodatnih procedura i troškova, a sam rok čekanja na mirovinu će biti kraći.

 
Mirovine za studeni, 5. prosinca PDF Ispis E-mail

U skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mirovine za mjesec studeni će biti isplaćene u petak 5. prosinca 2019. godine.Najniža mirovina iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec studeni, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 milijuna KM.


 
Potvrda o životu - Obavještenje Fonda PIO Republike Srpske PDF Ispis E-mail

Obavještavaju se korisnici prava na mirovinu Fonda PIO Republike Srpske, koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine, da nisu u obvezi Fondu PIO Republike Srpske dostavljati potvrdu o životu za 2019. godinu.


Naime, za korisnike prava Fonda PIO Republike Srpske koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine činjenica smrti utvrđuje se elektronskom razmjenom podataka sa Federalnim zavodom MIO/PIO, preko Agencije za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

 
Mirovine za listopad, 5. studenog PDF Ispis E-mail

U skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mirovine za mjesec listopad će biti isplaćene u utorak 5. studenog 2019. godine.

 

Najniža mirovina iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

 

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec listopad, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 milijuna KM.

 
Posjeta predstavnika Narodne Republike Kine Federalnom zavodu za MIO/PIO PDF Ispis E-mail


Dana  14.10.2019 godine  u  Sarajevu, predstavnici  socijalnog osiguranja Narodne Republike Kine (Shanghai Municipal Social Insurance Business Management Center) su  posjetili  Federalni zavod za MIO/PIO. Predstavnike iz Kine je  primio ravnatelj Zijad Krnjić sa suradnicima.

Cilj posjete je upoznavanje  sa sustavom  socijalne sigurnosti  iz područja  mirovinskog i invalidskog  osiguranja u Federaciji BiH i načinu organiziranja institucija nadležnih za ovu oblast u obje države.Tijekom razgovora obje strane su se upoznale sa važećim zakonskim propisima iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja  sa posebnim osvrtom na uvjete ostvarivanja prava na mirovinu.

Također su razmijenjeni  i podaci o broju korisnika prava , visinama mirovina , isplatama u inozemstvo i dr.

Obje strane su razmjenjujući informacije o sustavima iskazali zadovoljstvo zbog novih spoznaja o funkcioniranju mirovinskog i invalidskog osiguranja u obje države, uz želju za budućom suradnjom.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 7 od 69