Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Mirovine za rujan, 5. listopada PDF Ispis E-mail

U skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mirovine za mjesec rujan će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa riznice FBiH, u ponedjeljak 5. listopada 2020. godine.Najniža mirovina iznosi 382,18 KM, zajamčena 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.


Mirovinu za mjesec rujan će primiti 428.463 korisnika.Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec rujan, iznose oko 195 milijuna KM.

 
Mirovine za kolovoz, 5. rujna PDF Ispis E-mail

U skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mirovine za mjesec kolovoz će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa riznice FBiH, u subotu 5. rujna 2020. godine.

Sve mirovine, ostvarene po Zakonu o MIO/PIO, s izuzetkom najviših i mirovina ostvarenih u 2020. godini, povećat će se za 2,8 posto s primjenom od 01.01.2020 godine.

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene mirovine ostvarene i u 2020. godini, koje će se također povećati za 2,8 posto.Korisnicima mirovina ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branilaca domovinskog rata, a prema odredbama navedenog zakona, mirovina će biti usklađene za 0,6% s primjenom od 01.01.2020 godine, s izuzetkom minimalnih mirovina koje se povećavaju za 2,8 posto.

Pored povećanih mirovina za mjesec kolovoz, korisnici će prilikom isplate, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane mirovine za razdoblje od 01.01.2020 do 31.07.2020 godine.Mirovinu za mjesec kolovoz će primiti  427.883 korisnika.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za kolovoz i razlike za prvih sedam mjeseci, s uračunatim troškovima, iznose oko 230 milijuna KM.

 
Mirovine za srpanj, 5. kolovoza PDF Ispis E-mail

U skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mirovine za mjesec srpanj će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa riznice FBiH, u srijedu 5. kolovoza 2020. godine.

 

 

Najniža mirovina iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

 

Mirovinu za mjesec srpanj će primiti 427.240 korisnika.

 


Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec srpanj, iznose oko 189 milijuna KM.

 
Mirovine za lipanj, 6. srpnja PDF Ispis E-mail

U skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mirovine za mjesec lipanj će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa riznice FBiH, u ponedjeljak 6. srpnja 2020. godine.

 

 

Najniža mirovina iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

 

Mirovinu za mjesec lipanj će primiti 426.194 korisnika.

 

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec lipanj, iznose oko 189,5 milijuna KM.

 
Povećanje mirovina za 2,8% PDF Ispis E-mail

Danas je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održan sastanak premijera Federacije Fadila Novalića  s direktorom Federalnog zavoda MIO/PIO Zijadom Krnjićem te predstavnicima dvaju udruženja umirovljenika sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom i njihovim suradnicima.

Federalni premijer obavijestio je predstavnike umirovljenika da će biti usklađene sve mirovine ostvarene prema Zakonu o MIO/PIO, osim onih najviših, za ovu godinu i to za 2,8 posto. Ovo temeljeno je na članku 79. Zakona o MIO/PIO, a bit će isplaćeno uz redovitu mirovinu za kolovoz, 5. rujna ove godine. Umirovljenici koji su mirovine ostvarili prama Zakonu o MIO, pored uvećane mirovine za kolovoz, u rujnu će dobiti i razliku između isplaćene i uvećane mirovine za razdoblje prvih sedam mjeseci ove godine.


Za usklađivanje mirovina od 2,8 posto u 2020. godini bit će potrebno izdvojiti dodatnih oko 65 milijuna KM.

Umirovljenici su se pokazali kao čimbenik stabilnosti tijekom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani korona zakon prestaje važiti 31. srpnja i zato smo u mogućnosti da s mirovinom za kolovoz počnemo isplatu uvećanih mirovina za 2,8 posto, a u skladu sa Zakonom o MIO/PIO, kazao je premijer Novalić.

Direktor Krnjić je podsjetio da je dosad poštivan svaki dogovor s umirovljenicima te naglasio potrebu izmjena i dopuna Zakona o MIO/PIO, podsjetivši da je i prilikom usvajanja u Parlamentu FBiH zaključeno da će biti praćena njegova provedba i, u skladu s tim, pripremane izmjene.


Moramo svi biti svjesni da ni novi zakon nije mogao drastično uvećati mirovine, ali da je postavio temelje za njihovo kontinuirano i realno povećanje. Bitno je da je naš mirovinski sustav na zdravoj osnovi - kazao je Krnjić.

Predstavnici umirovljenika su premijeru Novaliću i direktoru Krnjiću ukazali na status umirovljenika od kojih njih većina, kako su istakli, žive od minimalne mirovine, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obaveze. Naglasili su da njihovoj populaciji Zakon o MIO/PIO daje veliku sigurnost u redovnoj isplati mirovina, ali i da su neophodne određene izmjene i dopune, posebno one vezane za članke koji reguliraju vanredno usklađivanje.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 3 od 69