Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Potvrde o životu za umirovljenike Fonda MIO Srbije PDF Ispis E-mail

Republički fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije podsjeća svoje korisnike mirovina sa prebivalištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, da su u obvezi da dostave potvrde o životu, kako bi im se nastavila isplata mirovina.


Budući da je rok za dostavu potvrda istekao 31. svibnja 2018. godine, molimo korisnike da HITNO dostave potvrde, najkasnije do 12. lipnja 2018. godine. U suprotonom, mirovine za svibanj, čija je isplata oko 25. lipnja, bit će obustavljene. 
Potvrda o životu PDF Ispis E-mail

Obavješćujemo sve umirovljenike s prebivalištem izvan FBiH koji su dužni dostaviti potvrdu o životu do kraja godine, da istu preuzmu s web-stranice Zavoda te je popunjenu i ovjerenu pošalju ISKLJUČIVO POŠTOM (original), na adresu mjerodavne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj mirovinskog osiguranja u inozemstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika mirovine
- javni bilježnik
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu umirovljenika (ako je umirovljenik tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge umirovljenika,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate mirovine.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu.


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE

 
I uz povećanje mirovina, nastavljena stabilizacija Federalnog zavoda MIO PDF Ispis E-mail

Stupanjem na snagu novog Zakona o mirovinskom-invalidskom osiguranju proširen je obim prava korisnika, te nastavljena finansijska stabilizacija Federalnog zavoda PIO. To se ogleda u redovnoj isplati mirovina uz sve manje korištenje kreditnih sredstva, kao i smanjenju akumuliranog deficita Zavoda.Među pozitivnim efektima novog Zakona je povećanje mirovina umirovljenim do 31. srpnja 1998. godine za deset posto, dok su se korisnicima koji su umirovljeni do 31. prosinca 2007. godine povećane za pet posto, što im predstavlja zakonski iznos mirovine.

Ovim povećanjem je obuhvaćeno 54.785 umirovljenika kojima su mirovine povećane deset posto i 53.454 koji su dobili povećanje od pet posto. Na to će povećanje u 2018. godini biti utrošeno oko 29 milijuna KM.

Akontativnim usklađivanjem od 3,5 posto povećane su sve mirovine tj. svih 412 tisuća, izuzev najviših i onih ostvarenih u 2018. godini.

Na temelju članka 81. Zakona o MIO, Vlada Federacije BiH je, na jučerašnjoj sjednici, donijela odluku o vanrednom usklađivanju najnižih mirovina i njihovom povećanju od 3,1 posto, koliko iznosi stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a). Za ovo povećanje najnižih mirovina rashod FZ PIO za 2018. godinu će biti veći za 14.870.856 KM.I pored povećanja mirovina u 2018. godini, kao i redovnog usklađivanja mirovina, samim tim i povećanih troškova za njihovu isplatu, ostvareni su pozitivni rezultati poslovanja.

Na povoljnu finansijsku situaciju u Federalnom zavodu MIO svakako je najznačajniji uticaj imalo povećanje prihoda od doprinosa za prva četiri mjeseca 2018. godine, koji su veći za 43 milijuna KM ili za 7,6 posto u odnosu na plan.

Povećanju prihoda od doprinosa doprinijelo je nekoliko faktora, a najznačajniji su povećanje plaća i zaposlenosti, kao i bolja kontrola naplate od strane Porezne uprave FBiH, zahvaljujući uplatama pojedinih velikih poduzeća koja u prethodnim godinama nisu ili su djelomično plaćali doprinose, sada to rade redovno.

Akumulirani deficit mirovinskog fonda je u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen za dodatnih 25 miliona KM u odnosu na kraj 2017. godine i on je, sa 30.4.2018. godine, sveden na 103 miliona KM, što je još jedan od pozitivnih efekata primjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju.


Pored zadovoljavajućih i stabilizirajućih financijskih efekata po Federalni zavod, novi Zakon predviđa odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina života i minimalno 15 godina staža osiguranja odnosno 20 godina mirovinskog staža što je mnogim osobama omogućilo da ostvare pravo na mirovinu koji po starom Zakonu nisu mogla ostvariti.

Također su poboljšani uslovi za odlazak u mirovine za udovice šehida i poginulih branitelja koji po prethodnom zakonu nisu mogli ostvariti pravo na mirovinu.

Novim Zakonom je omogućen odlazak u prijevremenu mirovinu što nije bilo moguće ostvariti od 01.01.2016 godine.

Federalni zavod je stvorio uslove i počeo izdavati rješenja za nove kategorije korisnika kao i rješenja po bodovnom sustavu

 
Isplata mirovina za svibanj, 5. lipnja, minimalne mirovine povećane za 3,1% PDF Ispis E-mail

Isplata mirovina za mjesec svibanj počet će u utorak 5. lipnja 2018. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO, održanoj u Tuzli 22.5.2018. godine.


Na temelju Zakona o MIO/PIO, Vlada FBiH donijela je odluku o vanrednom usklađivanju najnižih mirovina odnosno povećanju od 3,1%, koliko iznosi stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a).


Sukladno tome najniža mirovina iznosi 348,06 KM, zajamčena 450,12 KM, dok najviša mirovina iznosi 2.174,48 KM.

Za povećanje najnižih mirovina od 3,1 %, bit će potrebno osigurati dodatnih 14.870.856 KM za 2018. godinu.

 

Korisnicima mirovina ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata (prava ostvarena po članu 3. i članu 4. tačka 5.), izvršit će se usklađivanje odnosno povećanje 1,7 % koliko iznosi porast indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Usklađivanje će biti izvršeno sa 01.01.2018. godine.


Pored povećanja mirovina za mjesec svibanj, korisnicima mirovina ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata isplatit će se i razlika za siječanj, veljaču, ožujak i travanj.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec svibanj, s uračunatim troškovima, iznose oko 172 milijuna KM.

 
Mirovine za travanj, 4. svibnja PDF Ispis E-mail

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je, na današnjoj sjednici, odluku o akontativnom usklađivanju mirovina, a u skladu s odredbama članka 79. Zakona o MIO/PIO. Tom odlukom, sve mirovine,s izuzetkom najviših i mirovina ostvarenih u 2018 godini povećat će se za 3,5 posto.


Odlukom o akontativnom usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene mirovine ostvarene i u 2018. godini, koje ce se također povećati za 3,5 posto. Korisnicima mirovina ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje mirovina će biti izvršeno sljedećeg mjeseca, s izuzetkom minimalnih mirovina koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.


Pored povećanih mirovina za travanj, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u petak 4. svibnja, dobiti i razliku između isplaćene mirovina za ožujak i uvećane mirovine.


Odluka o akontativnom usklađivanju mirovina donesena je zbog činjenice da statistički pokazatelji o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni.


Današnja odluka Upravnog odbora FZ MIO/PIO bit će dostavljena na izjašnjenje Vladi Federacije BiH.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za travanj i razlike mirovina za ožujak, s uračunati troškovima, iznose oko 170 milijuna KM.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 1 od 55