Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Potvrda o životu PDF Ispis E-mail

Obavješćujemo sve umirovljenike s prebivalištem izvan FBiH koji su dužni dostaviti potvrdu o životu do kraja godine, da istu preuzmu s web-stranice Zavoda te je popunjenu i ovjerenu pošalju ISKLJUČIVO POŠTOM (original), na adresu mjerodavne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj mirovinskog osiguranja u inozemstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika mirovine
- javni bilježnik
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu umirovljenika (ako je umirovljenik tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge umirovljenika,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate mirovine.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu.


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE

 
Isplata mirovina za mjesec ožujak počinje 5. travnja, povećanje mirovina za 106.208 korisnika PDF Ispis E-mail

Isplata mirovina za mjesec ožujak počet će u četvrtak 5. travanja 2018. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO, održanoj u Sarajevu 28.3.2018. godine.S obzirom da je od 01. ožujka 2018. godine u primjeni novi Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, isplata mirovina uz primjenu isplatnog koeficijenta, po članku 51 do nedavno važećeg zakona, više nije u primjeni.Način i iznos isplate mirovina za mjesec ožujak 2018 godine., odnosno u prvom mjesecu primjene novog Zakona o PIO/MIO izvršit će se svim korisnicima u dostignutom iznosu posljednje isplaćene mirovine.

Iznos mirovine usklađene sa posljednjim koeficijentom prije stupanja na snagu ovog Zakona postaje zakonski iznos, mirovine, a dalje će se usklađivati po odredbama novog Zakona. To znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome  najniža mirovina iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2.174,48 KM.Za prvi mjesec primjene novog Zakona o MIO, a u isplati mirovina za ožujak 2018. godinu, previđeno je jednokratno povećanje mirovina dijelu korisnika, a prema članku 140. Zakona o MIO, i to:

-korisnicima mirovina, koji su prava ostvarili do 31.07.1998. godine, zakonski iznos mirovine, po Zakonu o MIO vežećem do 28.2.2018.g., se povećava za 10% i na tako uvećan iznos se primjenjuje isplatni koeficijent po članku 51. prethodnog zakona,

-dok se korisnicima koji su ostvarili svoja prava od 1.08.1998. do 31.12.2007. zakonski iznos mirovine, po zakonu o MIO primjenjivanom do 28.2.2018.godine., se povećava za 5%, i taj iznos se množi sa sa posljednjim isplatnim koeficijentom po članku 51 dosadašnjeg zakona.Za mjesec ožujak povećanje mirovina od 10% i 5% će dobiti ukupno 106.208 korisnika, za što su potrebna dodatna sredstva u iznosu od 2.897.725 KM.

Po objavi koeficijenata rasta potrošačkih cijena i BDP, iza 15. travnja, sve mirovine za ožujak, će biti usklađene sukladno članku 79 Zakona o MIO, a isplata razlike za ožujak, uz uvećanu mirovinu za travanj će biti izvršena 5.5.2018. godine.

Sukladno članku 79, stav dva, bilo redovno bilo izvanredno usklađene mirovine, neće moći preći iznos najviše mirovine: 2.174,48 KM.Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec ožujak, s uračunatim troškovima, iznose oko 168 milijuna KM.

 
Premijer Federacije BiH posjetio Federalni zavod MIO/PIO PDF Ispis E-mail

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je Federalni zavod MIO/PIO, gdje se sastao sa ravnateljem Federalnog zavoda Zijadom Krnjićem, zamjenikom ravnatelja Ivanom Rogićem i savjetnicom Nerminom Vučković.

Sastanku su također nazočili predstavnici umirovljenika Omer Omerefendić te Mehmedalija Rapa.

 

Cilj ovog sastanka je bio sagledavanje načina implementacije novog Zakon o MIO, te da se otklone moguće poteškoće ukoliko takve postoje.


 

Nakon sastanka Premijer Federacije BiH i ravnatelj zavoda su se obratili novinarima te upoznali javnost s dinamikom implementacije novog Zakona kao i samim prednostima koje donosi novi Zakon.

Istaknuto je da će novim Zakonom o MIO-u 54.785 umirovljenika dobiti povećanje od deset posto dok će 53.454 umirovljenika narednog mjeseca dobiti povećanje od 5%. Na to će do kraja godine biti utrošeno 34 milijuna i 969 tisuća KM.


Kazano je također da Zakon predviđa usklađivanje mirovina svakog 15. travnja, što znači da će prilikom isplate u mjesecu svibnju svi korisnici dobiti povećanje za cca 2,5%.


Premijer je također napomenuo da novi Zakon donosi novi način obračuna mirovina baziran na bodovnom sustavu, da Vlada FBiH postaje jamac isplate mirovina prelaskom na riznični način poslovanja kao i novine poput uvođenja naknade za troškove pogreba i banjskog liječenja za umirovljenike.
 
Održani međunarodni savjetodavni dani u Hrvatskoj PDF Ispis E-mail

U Područnom uredu  Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Splitu, 6. i 7. ožujka održani su  savjetodavni dani predstavnika nositelja osiguranja Bosne i Hercegovine (Federalnog zavoda MIO/PIO i  Fonda PIO Republike Srpske) i R. Hrvatske (HZMO) s osiguranicima i korisnicima mirovinskih primanja. Svrha savjetodavnih dana je  pružanje  neposredne pravne pomoći kao i  informacija  koje se odnose na uvjete ostvarivanja prava na mirovinu po novom Zakonu o mirovinsko/penzijskom  i invalidskom osiguranju u Federaciji BiH koji je stupio na snagu 01.03.2018. godine.


Pored samih uvjeta ostvarivanja prava interes korisnika i osiguranika bazirao se i na postupku ostvarivanja prava kao i na novom načinu izračuna mirovine, isplate davanja, potvrde staža i ostalim pitanjima iz oblasti ostvarivanja prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja.


Kako su korisnici i osiguranici  imali mogućnost na licu mjesta dobiti sve potrebne informacije od strane stručnih osoba iz triju nositelja osiguranja njihov odziv je bio očekivano velik, a interes prvenstveno vezan za prava i načine ostvarivanja prava prema odredbama novog zakonu koji je odnedavno na snazi u Federaciji BiH.

 
Mirovine za veljaču, 5. ožujka PDF Ispis E-mail

Isplata mirovina za mjesec veljaču počet će u ponedjeljak 5. ožujka 2018. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO. Do početka primjene novog zakona o MIO/PIO mirovine će se obračunavati prema odredbama postojećeg zakona.


Mirovine ostvarene na temelju Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome  najniža mirovina iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2.174, 48 KM.


Mirovine koje su ostvarene na temelju Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.


Mirovine ostvarene na temelju Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00, odnosno koeficijentu 1,16 prema pravu po čl. 3. navedenog zakona ("Službene novine FBiH", broj : 41/13 i 90/17)


Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za veljaču, s uračunatim troškovima, iznose oko 165 milijuna KM.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 1 od 55