Tiskanice
Baner
Struktura mirovina
Baner
Baner
Novosti
Potvrda o životu PDF Ispis E-mail

Obavješćujemo sve umirovljenike s prebivalištem izvan FBiH koji su dužni dostaviti potvrdu o životu do kraja godine, da istu preuzmu s web-stranice Zavoda te je popunjenu i ovjerenu pošalju ISKLJUČIVO POŠTOM (original), na adresu mjerodavne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj mirovinskog osiguranja u inozemstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika mirovine
- javni bilježnik
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu umirovljenika (ako je umirovljenik tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge umirovljenika,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate mirovine.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu.


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE

 
Mirovine za srpanj, 7. kolovoza PDF Ispis E-mail

Isplata mirovina za mjesec srpanj, počet će u ponedjeljak 7. kolovoza 2017. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.Mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome najniža mirovina iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2.174, 48 KM.Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.


Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za srpanj, s uračunatim troškovima, iznose oko 165 milijuna KM.


Mirovinu za srpanj primit će ukupno 410.134 korisnika.

 
Potpisan sporazum s predstavnicima udruženja umirovljenika PDF Ispis E-mail

Zijad Krnjić, ravnatelj Federalnog zavoda MIO/PIO, Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH te Ivan Kožul, predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika/penzionera, potpisali su danas u Sarajevu, a uz prethodno dobivenu suglasnost Vlade FBiH, sporazum o kriteriju utroška i načinu realizacije dodijeljenih sredstava za liječenje i rehabilitaciju umirovljenika. Ukupna sredstva za tu namjenu, u iznosu od 230.000 KM, odobrena su i osigurana financijskim planom FZ MIO/PIO za 2017 godinu.


Sporazumom je definirano da će spomenuta udruženja umirovljenika vršiti odabir medicinskih ustanova u kojima će se vršiti liječenje i rehabilitacija, utvrditi kriterije po kojima će umirovljenici biti upućivani na liječenje, a po dostavljenim dokazima o izvršenju usluge, Federalni zavod će udruženjima prebacivati sredstva, kojima će plaćati navedene račune.


Očekuje se, a na temelju dosadašnjih iskustava, da će udruženja, zahvaljujući odobrenim sredstvima Federalnog zavoda, na liječenje i rehabilitaciju do kraja godine uputiti oko 600 umirovljenika.

 
Svečano otvorena zgrada zavoda u Zenici PDF Ispis E-mail

Županijska administrativna služba MIO/PIO za Zeničko-dobojsku županiju ponovo se nalazi na adresi u ulici Aska Borića 28 u Zenici. Naime, u protekle tri godine služba se nalazila u naselju Crkvice na adresi Prve zeničke brigade 1d, dok je istovremeno trajala rekonstrukcija i obnova zgrade u ulici Aska Borića.  Nakon dovršetka obnove, jučer je svečano otvorena novouređena zgrada u kojoj se, pored službi Zavoda za MIO/PIO, nalazi i Županijski zavod za zdravstveno osiguranje ZDŽ-a.


Svečanim presijecanjem vrpce obnovljenu zgradu otvorili su Mirzeta Subašić, ravnateljica ZZO-a ZDŽ-a, Zijad Krnjić, ravnatelj Zavoda MIO/PIO te Miralem Galijašević, predsjednik Vlade ZDŽ-a.

Obnova zgrade, koja je izgrađena 1959. započela je 2014. a završena u lipnju ove godine. U potpunosti je obnovljena i suvremeno opremljena te je prilagođena za pristup osobama s invaliditetom. Za obnovu zgrade utrošeno je oko 2,7 milijuna KM s uračunatim porezom, a obnova je financirana sredstvima Zavoda MIO/PIO u iznosu od oko 45 posto te sredstvima Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDŽ-a u iznosu od oko 55 posto.


Promjenom adrese izmijenjeni u i brojevi telefona te se sada službe Zavoda MIO/PIO u Zenici mogu kontaktirati na broj 032 466 200 (centrala) i 032 466 244 (fax)


GALERIJU slika sa otvaranja možete pogledati OVDJE

 
Održan 9. susret ravnatelja mirovinskih fondova zemalja nastalih na području bivše SFRJ PDF Ispis E-mail

U Sarajevu je, u razdoblju od 29. lipnja do 1. srpnja, održan 9. susret direktora mirovinskih fondova zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije, domaćin ovogodišnjeg susreta je bio Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje. 


Cilj ovakvih susreta jest razmjena iskustava iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja u zemljama regije kao i unaprijeđivanja međusobnih odnosa i razmjene podataka između nositelja osiguranja, a sve u svrhu bržeg i kvalitetnije pružanja usluga korisnicima u ostvarivanju njihovih prava.


Naglasak ovogodišnjeg susreta, koji se održavao u prostorijama sarajevskog hotela Holiday, jest aktuarstvo i primjena akturaskih izračuna u  sustavima međugeneracijske solidarsnosti kao i korištenje aktuarskih preračuna u mirovinskim sustavima.


Na ovogodišnjem skupu okupljenim predstavnicima mirovinsko-invalidskih osiguranja zemalja regije te Austrije, obratila se i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH.


GALERIJU slika možete pregledati OVDJE

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 1 od 52