Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Održan međunarodni savjetodavni dan u Sarajevu PDF Štampaj E-mail

Dana 19. maja 2016. godine u prostorijama Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje održan je Savjetodavni dan iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja uz prisustvo savjetodavaca-stručnih saradnika iz Bosne i Hercegovine, odnosno Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje, te Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i Republike Austrije, a u cilju bržeg i potpunijeg ostvarivanja prava korisnika i osiguranika koji imaju periode osiguranja ostvarene u obje  države.


Svoje upite i traženja osiguranici-korisnici su postavljali neposredno, dolaskom u prostorije Federalnog zavoda za PIO/MIO, te pismenim putem, zbog nemogućnosti ličnog prisustva iz razloga udaljenosti mjesta prebivališta.


Rad savjetodavaca je bio uspješan, budući da su stranke na licu mjesta dobile sve potrebne informacije o toku postupka i rješavanja njihovih zahtjeva, s tim kako valja istaći da su zahvaljujući savjetodavcima iz R.Austrije, pojedini osiguranici došli do podataka o stažu koji su ostvarili u R.Austriji a o kojem nisu imali nikakve podatke ili dokumentaciju, čime im je omogućeno ostvarenje prava na njihovo ogromno zadovoljstvo.


Na kraju, istaknuto je kako ovaj oblik pružanja pravne pomoći i informacija u državi prebivališta osiguranika-korisnika doprinosi većoj efikasnosti postupka rješavanja te smanjenju troškova stranaka, uz izraženu želju da ovaj način rada i saradnje između nosilaca osiguranja postane neizostavna praksa i tradicija.

 
Penzije za april, 6. maja PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec april počet će u petak 6. maja 2016. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.


Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome  najniža penzija iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 KM.


Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.


Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april, s uračunatim troškovima, iznose oko 160 miliona KM.

 
Međunarodni dani savjetovanja PDF Štampaj E-mail

U četvrtak, 19. maja 2016. održat će se Međunarodni savjetodavni dani nositelja penzijskog osiguranja iz BiH i Republike Austrije, a koji za cilj imaju pomoći korisnicima i osiguranicima iz BiH koji su ostvarili ili žele ostvariti prava iz oblasti penzijskog osiguranja u Republici Austriji. Susreti će se održati u prostorijama Federalnog zavoda MIO/PIO, na adresi Ložionička br. 2, Sarajevo.


Pozivamo sve zainteresirane koji su radili u Austriji ili koriste penziju iz Austrije da se, ukoliko imaju spornih pitanja vezanih za svoja prava iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, prijave na broj telefona 033 723 217. Prijavu učestvovanja na Međunarodnim savjetodavnim danima možete obaviti svakim radnim danom u periodu od 08:00 do 16:00 sati, zaključno sa 17.05.2016. godine.


Molimo Vas da prilikom dolaska, uz prethodno zakazivanje termina, ponesete lične dokumente te svu dokumentaciju vezanu za prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja kojom raspolažete.


 
Međunarodni savjetodavni dani u Bijeljini PDF Štampaj E-mail


Dana 26. i 27.04.2016 godine održat će se međunarodni savjetodavni dani u Bijeljini. Ovim putem obavještavaju se svi osiguranici i korisnici penzija koji su radili u Srbiji ili koriste penziju iz Srbije, ukoliko imaju spornih pitanja vezano za svoja prava iz oblasti PIO da se prijave na navedeni telefon.


Pozivamo sve zainteresovane da obavezno prijave svoje učešće i zakažu termin dolaska na broj telefona  00387 55 225 350 svakog radnog dana od 08:00 do 16:00 časova, zaključno sa 22. aprilom 2016.godine

Ujedno, molimo Vas  da prilikom dolaska sa sobom ponesete svu dokumentaciju u vezi sa osiguranjem kojom raspolažete, kao i ličnu kartu ili pasoš.

 
Sretan Uskrs! PDF Štampaj E-mail

Svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti sretan Uskrs!


 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 2 od 47