Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Najava 02. sjednice UO FZ MIO/PIO PDF Štampaj E-mail

02. sjednica Upravnog odbora Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje održati će se 30.07.2014 sa početkom rada u 11.00 sati u poslovnim prostorijama Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Mostaru, ulica Dubrovačka bb.

 
Penzije za juni, 7. jula PDF Štampaj E-mail


Isplata penzija za mjesec juni počinje u ponedjeljak, 7. jula 2014. godine, odlučeno je na današnjoj, prvoj, redovnoj sjednici novog saziva Upravnog odobora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816 što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome  najniža penzija iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174,48 KM.


Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za juni, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 miliona maraka.

 
Najava 01. sjednice UO FZ MIO/PIO PDF Štampaj E-mail

01. sjednica Upravnog odbora Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje održati će se 26.06.2014 sa početkom rada u 11.00 sati u poslovnim prostorijama Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Mostaru, ulica Dubrovačka bb.

 
Pomoć penzionerima poplavljenih područja PDF Štampaj E-mail

Usljed prirodne katastrofe koja je zahvatila veliki dio Bosne i Hercegovine, a u kojoj su neki naši sugrađani, nažalost izgubili živote, a mnogi ostali bez svojih domova i cjelokupne imovine, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osguranje u saradnji sa Savezom udruženja penzionera FBiH i Međužupanijskim udruženjem penzionera organizuje akciju prikupljanja pomoći. Cilj akcije je osigurati finansijska sredstva koja će, po dovršetku akcije, biti upućena najsiromašnijim pripadnicima penzionerske populacije, a koji su u poplavama najteže stradali.


Stoga Vas, dragi korisnici penzija, a koji živite izvan BiH, upućujemo na mogućnost učestvovanja u ovoj humanitarnoj akciji. Naime, ukoliko ste voljni i imate mogućnosti, možete donirati dio ili cijelokupni iznos Vaše sljedeće penzije, dakle penzije za mjesec Maj, koja će biti isplaćena u Junu. Spomenuti iznos možete donirati na način da na mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambot-a, potrebno je JavaScript omogućiti da bi je vidjeli ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambot-a, potrebno je JavaScript omogućiti da bi je vidjeli uputite dopis u kojemu ćete, pored Vaših ličnih podataka, navesti novčani iznos koji želite donirati. Federalni zavod će spomenuti iznos odbiti od Vaše sljedeće penzije te isti uputiti u svrhu pomoći stradalim penzionerima.


Valja istaknuti kako će akcija pomoći biti vrlo konkretna i temeljena strogo na principu solidarnosti, te ćemo prikupljena sredstva usmjeriti u izgradnju novih kuća onim penzionerima koji su usljed poplava i klizišta  ostali bez doma,a koji nemaju nikakavu drugu mogućnost da ih izgrade.Određivanje koje su to osobe-penzioneri će uraditi općinska udruženja sa pogođenih područja u saradnji sa svojim krovnim federalnim udruženjima.

 
Vlada Federacije BiH imenovala privremeni UO PDF Štampaj E-mail

Vlada Federacije BiH je imenovala privremeni Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje.


U privremeni Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje su, na period do šest mjeseci, imenovani Vinko Jerinić (predsjednik), Faruk Salčinović, Nasef Milanović, Safet Husanović, Mirsad Kaljiković, Sedina Obuća, Almir Spaho, Leon Begić, Joso Damjanović, Omer Omerefendić i Stanko 0Ćurčić (članovi).

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 2 od 37