Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Reakcija na istup Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH PDF Štampaj E-mail

Zbog javne objave podnošenja kaznene prijave protiv vodstva Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a koju je, navodno, podnijelo Udruženje penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH,  čime se Zavod optužuje za pronevjeru 593 milijuna KM, dužni smo kazati sljedeće:

 

Izrečene optužbe na račun vodstva Zavoda (Upravnog odbora, Nadzornog odbora, direktora i zamjenika direktora Zavoda, savjetnika i Pravne službe) potpuno su neutemeljene i apsolutno neistinite.

Odgovorno tvrdimo da vodstvo Zavoda MIO/PIO nije pronevjerilo niti jednu marku, a kamoli 593 milijuna KM, niti na bilo koji drugi način oštetilo vojne penzionere ili penzionere koji su penziju ostvarili temeljem Zakona o PIO.

Da je tome tako svjedoči i Izvješće o izvršenom nadzoru zakonitosti poslovanja Federalnog zavoda MIO/PIO Mostar koji je sačinjen od strane Finasijske policije Federacije BiH.

 

U tom dokumentu od 11.12.2009., koji je sačinjen temeljem uvida u dokumentaciju Zavoda, a koju je Zavod proslijedio Finasijskoj policiji upravo poradi iznensenih sumnji od strane Udruženja penzionera vojnih osiguranika, stoji kako je Federalni zavod sve svoje poslove obavljao sukladno važećim zakonskim propisima i uredbama Vlade Federacije.

Kako bi obrazlaganje svake pojedine optužbe u objavljenoj, navodnoj, kaznenoj prijavi tražilo previše prostora, ovim putem želimo kazati kako nijedan od spomenutih navoda nije tačan.

U prilog našoj tvrdnji o urednom i zakonitom poslovanju možemo navesti i izvješća Ureda za reviziju Vlade Federacije o radu Zavoda. U svim izvješćima  finansijsko poslovanje Zavoda ocjenjeno je kao pozitivno i uredno.

 

Napominjemo kako će FZ MIO/PIO i ubuduće svoje poslove obavljati sukladno važećim zakonskim propisima i odlukama Vlade Federacije BiH štiteći, prije svega, interese penzionera koji su svoja prava ostvarili temeljem Zakona o PIO.

Ured za odnose s javnošću

 
Penzije za novembar PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za novembar počet će u petak, 3. decembra 2010. odlučio je Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje na današnjoj 31. redovnoj sjednici koja je održana u Orašju.  

Penzije će biti isplaćene po već poznatim koeficijentima 1,65 za redovne te 1,485 za povlaštene, odnosno penzije koje se isplaćuju iz proračuna Federacije BiH.

Vlada Federacije uplatila je na račun Zavoda potrebna sredstva za isplatu povlaštenih penzija tako da će u petak započeti isplata svim penzionerima u Federaciji. 
Penzije 1.oktobra PDF Štampaj E-mail

Na jučer održanoj sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje utvrđen je koeficijent i datum isplate septembarskih penzija.

Određeno je da isplata penzije počne 1. oktobra, a penzije će biti isplaćene po već poznatim koeficijentima 1,65 za redovne i 1,485 za povlaštene penzije.

Najniža redovna penzija iznosi 296,00, a najviša 1.975,00 KM. Odlukom Vlade FBiH, kao posebna stavka prilikom isplate korisnicima povlaštenih penzija, koji primaju najnižu penziju , bit će plaćena i razlika između najniže povlaštene i najniže redovne  penzije, tako da nijedna penzija neće biti niža od 296,00 KM

 
Održana sjednica Upravnog odbora FZ PIO/MIO PDF Štampaj E-mail

Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje na današnjoj je sjednici, koja je održana u zgradi Središnje administrativne službe Zavoda u Mostaru, donio odluku o koeficijentima te datumu početka isplate penzija  za avgust. Isplata penzija započinje u petak, 3. septembra 2010.

Penzije će za ukupno 365.419 hiljada penzionera biti isplaćene po već poznatim koeficijentima, 1,65 za redovne te 1,485 za povlaštene penzije.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurao je potrebna sredstva za isplatu redovnih  penzija , dok je Vlada Federacije BiH uplatila sredstva, oko 13 miliona  KM,  za povlaštene penzije. Ukupno osigurana sredstva za isplatu penzija za avgust iznose oko 135 miliona KM.

Minimalna redovna  penzija  za avgust u Federaciji BiH iznosi 296,36 KM, dok je maksimalna 1.975,71 KM.

Prosječna penzija iznosi 339,78 KM

 
Penzije za juli 2010. PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za juli  2010. počet će u četvrtak, 5.avgusta , odlučio je Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje na današnjoj telefonskoj sjednici.

Upravni je odbor donio i odluku o koeficijentima za isplatu julskih penzija koji ostaju na razini dosadašnjih mjeseci. Tako će redovne penzije biti isplaćene na osnovi koeficijenta 1,65, dok je koeficijent za penzije ostvarene po povoljnijim uslovima 1,485.

Federalni zavod je osigurao potrebna sredstva za isplatu redovnih penzija, a riječ je o iznosu od oko 135 miliona KM, dok je Vlada Federacije BiH osigurala potrebna sredstva za isplatu penzija ostvarenih po povoljnijim uslovima,i to oko 13 miliona KM.

Pročitaj više...
 
«PočetakPregled6162636465666768SljedećiKraj»

Stranica 68 od 68