Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Penzije za novembar, 5. decembra PDF Štampaj E-mail

Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec novembar će biti isplaćene u četvrtak 5. decembra 2019. godine.


 

Najniža penzija iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

 

 

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec novembar, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 miliona KM.

 


 
Potvrda o životu - Obavještenje Fonda PIO Republike Srpske PDF Štampaj E-mail

Obavještavaju se korisnici prava na penziju Fonda PIO Republike Srpske, koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine, da nisu u obavezi Fondu PIO Republike Srpske dostavljati potvrdu o životu za 2019. godinu.


Naime, za korisnike prava Fonda PIO Republike Srpske koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine činjenica smrti utvrđuje se elektronskom razmjenom podataka sa Federalnim zavodom MIO/PIO, preko Agencije za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

 
Penzije za oktobar, 5. novembra PDF Štampaj E-mail

Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec oktobar će biti isplaćene u utorak 5. novembra 2019. godine.


Najniža penzija iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec oktobar, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 miliona KM.

 
Posjeta predstavnika Narodne Republike Kine Federalnom zavodu za MIO/PIO PDF Štampaj E-mail


Dana  14.10.2019 godine  u  Sarajevu, predstavnici  socijalnog osiguranja Narodne Republike Kine (Shanghai Municipal Social Insurance Business Management Center) su  posjetili  Federalni zavod za MIO/PIO. Predstavnike iz Kine je primio direktor Zijad Krnjić sa saradnicima.

Cilj posjete je upoznavanje sa sistemom socijalne sigurnosti iz područja penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH i načinu organiziranja institucija nadležnih za ovu oblast u obje države.Tokom razgovora obje strane su se upoznale sa važećim zakonskim propisima iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja  sa posebnim osvrtom na uvjete ostvarivanja prava na penziju.

Također su razmijenjeni  i podaci o broju korisnika prava , visinama penzija, isplatama u inostranstvo i dr.

Obje strane su razmjenjujući informacije o sistemima iskazali zadovoljstvo zbog novih spoznaja o funkcioniranju penzijskog i invalidskog osiguranja u obje države, uz želju za budućom saradnjom.

 
Održani razgovori nositelja osiguranja iz BiH i predstavnika SVB-a PDF Štampaj E-mail


Dana  11.10.2019 godine  u  prostorijama Federalnog zavoda za MIO/ PIO, Ložionička 2, Sarajevo održani su razgovori nositelja osiguranja iz BiH (FZ za MIO/PIO i Fond za PIO R. Srpske) i predstavnika Banke za socijalno osiguranje Holandije (SVB).

Predstavnici SVB su boravili u Bosni i Hercegovini povodom kontrole svojih korisnika sa prebivalištem u BiH o čemu su  informirali Federalni Zavod o rezultatima provođenja kontrole koja je obavljena na zadovoljstvo i korisnika i SVB-a.Također, ovom prilikom nositelji osiguranja su međusobno razmijenili informacije o izmjeni propisa iz područja penzijskog i invalidskog osiguranja od zadnjih razgovora održanih 2015 godine kao i svim spornim pitanjima u primjeni ugovora o socijalnom osiguranju između dvije države.

Razgovori su protekli u radnoj atmosferi  uz  zadovoljstvo  zbog dobre suradnje  između nositelja osiguranja.

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 7 od 68