Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Novosti
Penzije za juli, 5. avgusta PDF Štampaj E-mail

Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec juli će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa trezora FBiH, u srijedu 5. avgusta 2020. godine.


Najniža penzija iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.


Penziju za mjesec juli će primiti 427.240 korisnika.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juli, iznose oko 189 miliona KM.

 
Penzije za juni, 6 jula PDF Štampaj E-mail

Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec juni će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa trezora FBiH, u ponedjeljak 6. jula 2020. godine.

 

Najniža penzija iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

 

Penziju za mjesec juni će primiti 426.194 korisnika.

 

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juni, iznose oko 189 miliona KM.


 
Povećanje penzija za 2,8% PDF Štampaj E-mail

Danas je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održan sastanak premijera Federacije Fadila Novalića  s direktorom Federalnog zavoda PIO/MIO Zijadom Krnjićem te predstavnicima dva federalna udruženja penzionera sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom i njihovim saradnicima.

Federalni premijer obavijestio je predstavnike penzionera da će biti usklađene sve penzije ostavrene prema Zakonu o MIO/PIO, izuzev onih najviših, za ovu godinu i to za 2,8 posto. Ovo uvećanje proizilazi iz člana 79. Zakona o PIO/MIO, a bit će isplaćeno sa avgustovskim penzijama 5. septembra ove godine. Tada će penzioneri u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. januara 2020. godine.


Za uskalđivanje penzija od 2,8 posto u 2020. godini bit će potrebno izdvojiti dodatnih oko 65 miliona KM.


Penzioneri su se pokazali kao faktor stabilnosti tokom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani korona zakon prestaje s važenjem 31. jula i zato smo u mogućnosti da s avgustovskom penzijom počnemo isplatu uvećanih penzija za 2,8 posto u skladu sa Zakonom o PIO, kazao je premijer Novalić.

Direktor Krnjić je podsjetio da je dosad ispoštovan svaki dogovor s penzionerima, te naglasio potrebu izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO, podsjetivši da je i prilikom usvajanja u Parlamentu FBiH zaključeno da će biti praćena njegova provedba i, u skladu s tim, pripremane korekcije.


Moramo svi biti svjesni da ni novi zakon nije mogao drastično uvećati penzije, ali da je postavio temelje za njihovo kontinuirano i realno povećanje. Bitno je da je naš penzioni sistem na zdravoj osnovi - kazao je Krnjić.

Predstavnici penzionera su premijeru Novaliću i direktoru Krnjiću ukazali na status penzionera od kojih njih većina, kako su istakli, žive od minimalne penzije, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obaveze. Naglasili su da njihovoj populaciji Zakon o PIO daje veliku sigurnost u redovnoj isplati penzija, ali i da su neophodne određene izmjene i dopune, posebno one vezane za članove koji regulištu vanredno usklađivanje.


 
Anketa PDF Štampaj E-mail

Poštovani posjetitelji,


Pred vama je anketni upitnik kojim želimo bolje razumjeti vaše potrebe i želje.

Molimo Vas da popunite ovaj upitnik, kako bismo na temelju vaših odgovora unaprijedili našu uslugu.


Anketni upitnik je anoniman i koristiti će se isključivo za potrebe ovog istraživanja.


Unaprijed zahvaljujemo na uloženom trudu i vremenu.

 
Penzije za maj, 5 juna PDF Štampaj E-mail

Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec maj će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa trezora FBiH, u petak 5. juna 2020. godine.


Najniža penzija iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.


Penziju za mjesec maj će primiti 424.964 korisnika. 


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec maj, iznose 188,5 miliona KM.

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 3 od 68