Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
ISSA PDF Štampaj E-mail

Međunarodno udruženje za socijalno osiguranje (ISSA) osnovano je 1927. godine.

Privilegovani forum institucija vezanih za socijalno osiguranje širom svijeta i priznati partner za sve zainteresirane za odgovarajući razvoj socijalne sigurnosti prilagođene stvarnim potrebama populacije.


Trenutno, ISSA okuplja 365 organizacija članica u 154 zemlje

 

 

Ciljevi:

Cilj ISSA-e je koordinacija, na međunarodnom nivou, u promociji i razvoju socijalne sigurnosti širom  svijeta, primarno kroz administrativna i tehnološka poboljšanja, kako bi se napredovalo u socijalnim i ekonomskim uslovima društva na temelju socijalne pravde.

 

Ovi ukupni ciljevi definišu tri temeljne i prateće misije ISSA-e:

ISSA je centar različitih mišljenja o socijalnoj zaštiti širom svijeta kao i međunarodni forum gdje administrativni programi različitih zemalja mogu usporediti svoja iskustva, razmijeniti informacije i raspravljati o njihovim problemima.

ISSA je primjer svjetskog centra za prikupljanje i pružanje informacija vezanih za razvoj socijalne sigurnosti, inovativnih iskustava važnih rasprava koje utiču na njenu evoluciju kao i rezultate prikupljene istraživanjima na tom polju sirom  svijeta.

Konačno, ISSA predstavlja oruđe dato na korištenje svojim članovima kako bi se pojačala njihova nastojanja usmjerena ka poboljšanju socijalne zaštite njihovih građana, olakšala njihova saradnja i uzajamna tehnička podrška, te poboljšali njihovi administrativni kapaciteti, djelomično kroz poboljšanje njihovih ljudskih potencijala.

 

Aktivnosti ISSA-e:

Organizacija međunarodnih i regionalnih seminara i konferencija.

Prikupljanje i pružanje informacija o uređenju socijalnih osiguranja sirom svijeta,djelomično kroz razvoj međunarodne baze podataka i objavljenih programa.

Promocija istraživanja i studija o temama socijalnog osiguranja i distribucije njihovih rezultata.

Priprema programa treninga za zaposlenike organizacija vezanih za socijalno osiguranje u različitim regijama svijeta, i poticanje tehničke podrške među njenim članicama.

Saradnja sa drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama koje provode aktivnosti vezane za socijalnu sigurnost.