Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Banner
Najčešća pitanja PDF Štampaj E-mail

Vjerujemo da ste pregledavajući internetsku stranicu Zavoda pronašli mnogo korisnih informacija.

Također preporučujemo da pretražite Najčešća pitanja.

 

Ukoliko ni tu niste pronašli ono što vas zanima ili su vam se otvorila nova pitanja možete ih postaviti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambot-a, potrebno je JavaScript omogućiti da bi je vidjeli

 

1. Ko je dužan slati potvrdu o životu i do kada je rok za slanje?


Svi penzioneri s prebivalištem izvan FBiH (izuzev korisnika sa prebivalištem u R. Hrvatskoj, R. Sloveniji i entetitetu RSsu dužni dostaviti potvrdu o životu do kraja godine.  Potvrda o životu se može preuzeti s web-stranice Zavoda te popunjenu i ovjerenu poslati ISKLJUČIVO POŠTOM (original), na adresu mjerodavne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


2. Pod kojim uvjetima je moguće podizanje penzije putem punomoći?

 

Korisnici penzija FZ PIO svoju penziju mogu podizati lično ili putem opunomoćene osobe.

U slučaju isplate putem punomoći, korisnik je obavezan potpisati punomoć kod mjerodavnog tijela (općina) kojom ovlašćuje drugu osobu da može u njezino ime podizati penzije i uputnice kod isplatitelja (pošte,banke).

Opunomoćena osoba obavezna je, s navedenom punomoći, obratiti se mjerodavnoj kantonalnoj službi Federalnog zavoda za PIO radi potpisivanja dodatnih obrazaca („zahtjev za isplatu putem punomoći“ i „izjava“).

Napominjemo da se punomoć mora obnavljati svakih 6 mjeseci, jer će u suprotnom isplata mirovine biti obustavljena.