Obrasci
Banner
Struktura penzija
Banner
Federalni zavod za Mirovinsko/Penzijsko invalidsko osiguranje
Potvrda o životu PDF Štampaj E-mail

Obavještavamo sve penzionere sa prebivalištem van FBiH koji su dužni da pošalju potvrdu o životu do kraja godine da istu preuzmu sa web stranice te da je popunjenu i ovjerenu pošalju SAMO POŠTOM (original), na adresu nadležne službe FZ MIO /PIO (Dubrovačka b.b. 88000 Mostar ili Ložionička 2, 71000 Sarajevo) do kraja kalendarske godine.


Potvrdu o životu ovjeravaju:

- nositelj penzijskog osiguranja u inostranstvu ili u BiH ,
- u općini prebivališta korisnika penzije
- notar
- u diplomatskom predstavništvu BiH
- u domu penzionera (ako je penzioner tamo smješten) ili bolnici (ako je tamo smješten)


Potvrde o životu NEOVJERENE, NEPOPUNJENE ili ovjerene od nekih drugih institucija (banke, udruge penzionera,
osobno i sl.) smatrat ćemo NEISPRAVNIM i NEVAŽECIM te ih NEĆEMO prihvatiti kao valjane. Potvrdu o životu nije potrebno printati u boji.

Nedostavljanje potvrde o životu dovodi do obustavljanja isplate penzije.


Napominjemo da je ovo jedini način preuzimanja potvrde o životu!


Potvrdu o životu možete preuzeti OVDJE

 
Penzije za septembar, 7. oktobra PDF Štampaj E-mail

Isplata penzija za mjesec septembar, počet će u srijedu, 7. oktobra 2015. godine.


Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome najniža penzija iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 KM.


Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.


Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za septembar, s uračunatim troškovima, iznose oko 156 miliona KM.

 
Bajram Šerif Mubarek Olsun PDF Štampaj E-mail

Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti, uz najljepše želje da bajramske praznike provedete u miru, sreći, blagostanju, zdravlju, BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN. 
Najava 03. sjednice UO FZ MIO/PIO PDF Štampaj E-mail

03. sjednica Upravnog odbora Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje održati će se 29.09.2015 sa početkom rada u 11.00 sati u u poslovnim prostorijama Federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Sarajevu, ulica Ložionička 2.

 
Održana prva sjednica novog saziva Upravnog odbora PDF Štampaj E-mail


Danas je u Mostaru održana prva sjednica novog saziva Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO, kojom je predsjedao Eugen Ćubela, novoimenovani predsjednik Upravnog odbora.


Na sjednici je usvojen dokument Okvirnog budžeta Federalnog zavoda MIO/PIO za period od 2016. do 2018. godine. Pored niza tačaka vezanih za poslove javnih nabavki, Upravni odbor usvojio je i odluke o reviziji i utvrđivanju radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem i to u JP Elektroprivreda BiH- Rudnik mrkog uglja Breza, potom Global Ispat koksna industrija iz Lukavca te u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Županije Sarajevo.


Donesena je i odluka o dodjeli sredstava Savezu udruženja penzionera FBiH te Savezu kantonalnih udruga penzionera Mostar.

 
«PočetakPregled12345678910SljedećiKraj»

Stranica 1 od 25